Senna van Houte met Fernhill First Lady tijdens de Europese kampioenschappen in Strzegom
Senna van Houte met Fernhill First Lady tijdens de Europese kampioenschappen in Strzegom Judith Litjens

Wat komt er allemaal kijken bij de eventing

Achtergrond

De eventing is de discipline binnen de paardensport waar dressuur en springen mooi samenkomen en waar nog een spectaculair onderdeel aan is toegevoegd. De cross. Wat is er  belangrijk om deze tak van de paardensport goed en veilig te kunnen beoefenen? Hoefslag vroeg het aan Mans Buurman, bondscoach van de eventing-pony’s en aan Tim Lips, internationaal eventingruiter en de nummer 32 op de wereldranglijst.

Advertisement

Hoe houd je, je eventing paard fit en gezond

“Voor mij is horsemanship erg belangrijk”, begint Mans. “Je paard goed kennen en hem leren begrijpen. Weten wat zijn lichaamstemperatuur is en wat zijn normale hartslag is. Als je je paard uit de stal pakt, meteen aanvoelen, hij is normaal of hij is vandaag anders. Al vroeg beginnen met je paard trainen op natuurlijke bodems. Zo train je niet alleen zijn spieren, maar ook zijn pezen en gewrichten. In bijvoorbeeld Engeland en New Zeeland lopen ze daar een grote stap voor. Daar loopt je paard de stal uit zo de heuvels in. Hier in Nederland moeten wij die gebieden echt opzoeken om het paard te wennen aan klimmen en dalen.”  ”Ik train mijn eventingpaarden ongeveer hetzelfde als mijn springpaarden of als een dressuurpaard”, vertelt Tim. “Je stemt je planning en training af, op de prestatie die geleverd moet worden. Met mijn paarden die richting internationaal gaan zoek ik de heuvels op om daar heuveltraining te doen. Op die manier leer je je paard lopen op dit soort bodem en train je niet alleen zijn spieren, maar zorg je ook dat de banden, pezen en gewrichten sterk worden.”  Mans vult aan: “Als de paarden op een wat hoger niveau komen gaan we werken met een inspanningsfysioloog. Op die manier monitoren we de fysieke gezondheid van het paard. Trainen we die en kunnen snel ingrijpen, mocht er een verandering zijn.”

Jullie rijden veel minder wedstrijden dan een dressuur of springruiter

“Onze paarden moeten een zware inspanning leveren tijdens een wedstrijd”, vertelt Tim. “Dit heeft een herstelperiode nodig. Als wij ieder weekend op wedstrijd zouden gaan dan krijgen de spieren en pezen veel te weinig tijd om te herstellen. Dat houdt je paard niet vol. Wij willen dat onze paarden fit en gezond blijven, daar houden wij rekening mee met het plannen van wedstrijden en trainingen.” “Daarbij wordt het mentaal fit houden van je paard vaak onderschat”, vertelt Mans. “Een eventingpaard is meestal moedig en stoer. Dat wil je ook graag zo houden. Soms gaat er iets kleins mis tijdens een wedstrijd, Het paard komt bijvoorbeeld niet mooi uit bij de sprong, maar door zijn karakter neemt hij hem toch goed. Een paard kan daar wat onzeker van raken. Wij zijn als ruiter verantwoordelijk voor de mentale gesteldheid van ons paard. Hij moet het spelletje wel leuk blijven vinden. Hij is onze partner. Wij moeten op hem kunnen vertrouwen, maar dat kan alleen als hij op ons kan vertrouwen. Ook dat mentaal fit houden kost tijd. Door elk weekend een zware inspanning te moeten leveren vraag je fysiek en mentaal te veel van je paard.”

Kan er nog meer gedaan worden aan het veilig houden van de cross

“Ik denk dat wij het steady state al een heel eind bereikt hebben”, vertelt Mans. “Er is al zoveel gedaan aan veiligheid. Dat zien we ook echt terug. Wel denk ik dat wij nog stappen kunnen maken in het springen. In het springparcours missen we vaak nog wat vaardigheid. De ruiter moet nog wat meer balans krijgen boven de sprong. Als dit in het springparcours nog niet goed voor elkaar is, dan wordt het rijden van een cross toch wel een moeilijke opgave. Hier moeten wij als trainers scherp en waakzaam in blijven.” “De cross is echt al veel veiliger”, vervolgt Tim. “Voor mij is het wel belangrijk dat we de cross natuurlijk houden. Dat er natuurlijke elementen in blijven. Kijk naar Boekelo. Voor mij is dat een cross, zoals een cross hoort te zijn.”

Wil je nog wat toevoegen

Mans vertelt: “Het is goed om andere bekend te maken met de eventing. Tijdens een EK loop ik vaak met dressuur of springruiters of belangstellende de cross. Ik leg ze uit hoe iets werkt en dat het niet alleen om hoogte gaat, maar vooral om techniek. Je merkt dan, dat deze mensen met een heel ander oog naar de eventing gaan kijken. Mijn ruiters breng ik wederzijds respect bij. Dat afdwingen niet kan. Kleine stapjes nemen. Soms een stapje terug, om daarna weer een sprongetje naar voren te kunnen maken.” “Ook de bond en wij als ruiters kunnen hier nog aan meewerken”, vertelt Tim. “ De sport herkenbaar maken. Mocht er soms wat misgaan, hier meteen en duidelijk op reageren. Goede samenwerking tussen alle partijen is belangrijk. Wij beoefen gewoon een heel mooie sport.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan 

Foto: Judith Litjens