Esther Franssen.
Esther Franssen. Foto: Francky Papelard

Esther Franssen: “Er worden vaak dingen gevraagd die biomechanisch gezien niet kunnen”

Dressuur

Esther Franssen is naast dressuuramazone ook sportmasseur voor paarden. Ze combineert haar inzichten als instructeur met haar bevindingen als masseur, en hoopt zo combinaties verder te helpen.

Advertisement

Meer tijd geven

“De eerste jaren van EFD Horses heb ik me voornamelijk gericht op het rijden”, steekt Esther van wal. “Ik reed vrij jonge paarden die niet helemaal in het reguliere jongepaardensysteem meekwamen. Deze paarden hadden meer tijd nodig, hadden een slechte ervaring gehad of vonden het lichamelijk wat moeilijk. Dit vind ik heel leuk om te doen, maar waar ik op termijn tegenaan liep is dat je beperkt bent in hoeveel je kan doen. Ik deed het naast mijn gewone werk en als je dan de verzorging van de paarden helemaal zelf moet doen, dan worden het hele lange dagen.”

Voorkomen en oplossen

Afgelopen jaar maakte Esther het besluit om zich meer te richten op de paardensportmassage. “Die opleiding heb ik voor een gedeelte afgerond en ik wil deze winter verder leren. Bij het behandelen van paarden vind ik het heel belangrijk dat je mensen weer op weg helpt. Ik wil niet om de drie maanden hetzelfde probleem op staan lossen. Wat ik graag doe is mensen leren hoe ze de training zo kunnen oppakken dat ze het kunnen voorkomen of oplossen. Zo komt er meer bewustwording over welke invloed de juiste training en de juiste houding heeft op het paard. Als je de oorzaak van het probleem niet aanpakt, kom je weer op hetzelfde punt uit.”

Vechten niet nodig

Ze vervolgt: “We moeten rijden op een manier die klopt bij hoe een paard gereden kan worden. Er worden te vaak dingen gevraagd die biomechanisch gezien niet op die manier kunnen. Dat doen mensen niet uit onwil, maar vaak is er een gebrek aan kennis, goede communicatie en zicht op het probleem. Daardoor gaan ze vechten met hun paard en dat vind ik jammer, omdat ik weet dat dit niet nodig is. Als je weet hoe een paard lichamelijk en mentaal reageert, dan kun je dingen anders vragen en haal je veel meer plezier uit de training. Voor eigenlijk iedereen is het een hobby, dus je hebt niets aan een boos gevoel als je van je paard stapt. Daar kunnen we echt nog wat winnen in de paardenwereld.”

Hoge verwachtingen

Op dit moment heeft Esther twee fijne paarden om te rijden. “Ik rijd een zesjarige voor een eigenaar. Dit paard had wedstrijden gelopen maar was het plezier hierin verloren. Ze bouwde heel veel spanning op en daardoor werd het lastig. Ik wilde zorgen dat ze kon blijven ontspannen en dat begint nu op zijn plek te vallen. We starten nu in het L2 om te zorgen dat wat thuis goed gaat, ook op wedstrijd goed gaat. Het is een super leuk paard en ik ben er heel gek mee. Hopelijk kunnen we samen nog ver komen. Ik heb hoge verwachtingen van haar, maar het is belangrijk dat het op haar tempo gaat en ze de kans krijgt om zich goed te ontwikkelen.”

Zelf overnemen

“Ook heb ik nog een zevenjarige van mijzelf. Ik doe er zelf nog niet zoveel mee. Een vriendin van mij start hem nu in de B. Hij was heel groot en daardoor wat slap en had moeite met zijn balans. Als hij het even niet wist, dan stopte hij. Nu gaat het goed en zij laat hem nu wedstrijdervaring opdoen. Ik ben van plan om dit voorjaar te kijken of ik er zelf soms ook eens op kan stappen. Ik wil eerst deze opleiding afmaken en dan verder kijken. Het zou leuk zijn als ik er volgend jaar nog een paard bij kan rijden voor een eigenaar.”

Plezier en welzijn

Esther vertelt over haar doelen: “Ik wil sowieso nog veel meer technieken om paarden te behandelen leren. Dat wil ik inzetten om zoveel mogelijk combinaties vooruit te helpen. Hopelijk gaan mensen ook zien dat het anders kan. Je begint het wel overal steeds meer terug te zien, maar er is nog een weg te gaan. Op mijn manier wil ik bijdragen aan het plezier en welzijn van paard en ruiter.” 

Zonder druk

Ook heeft ze ambities in haar eigen rijden. “Ik wil graag verder komen met mijn paarden. Ik streef ernaar dat alles op zijn plek valt en dat je zonder druk kunt rijden. De paarden wil ik doortrainen naar het Z en het is mijn droom om subtop te rijden. Het voordeel is dat ik de paarden nu alleen rijd voor mijn hobby en dat er geen moeten aan is. Ik heb er onwijs veel plezier in.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Francky Papelard