Foto ter illustratie
Foto ter illustratie DigiShots

Pony aangereden na vluchtreactie door vuurwerk: “Op slag dood”

Algemeen

Claire Willards jaarling Archer raakte begin deze maand in paniek door vuurwerk en sprong in zijn vluchtreactie zijn wei uit. Nadat er meer vuurwerk afging rende de New Forest-pony de weg op, waar hij werd aangereden door een auto. Hij overleefde de klap niet.

Advertisement

Uit de wei gesprongen

De jaarling stond samen met een andere pony in een weide. De eigenaresse van de andere pony, Sarah, belde Claire op om haar te vertellen dat Archer was overleden. Claire vertelt aan Horse & Hound: “Sarah woont bij het weiland om de hoek en zag in een lokale Facebook-groep dat er een pony was ontsnapt nadat er vuurwerk was afgestoken. Daarom besloot ze bij de pony’s te gaan kijken. Een voorbijganger had Archer naast het hek zien staan en probeerde andere weggebruikers met zijn alarmlichten te waarschuwen dat er een pony stond, terwijl hij probeerde uit te zoeken van wie de pony was.”

Tweede knal

“De automobilist vertelde aan Sarah dat Archer opnieuw schrok van vuurwerk terwijl hij in zijn auto zat. Daarop rende hij de weg op en werd hij geraakt door een naderende auto. We denken dat hij op slag is overleden. Ik wil dat mensen weten wat er kan gebeuren wanneer je vuurwerk afsteekt in de buurt van vee. Archer stond in een weide van ruim twee hectare maar was nog steeds bang genoeg om over een enorm hek te springen”, aldus Claire.

Grote impact

“Sarah en ik zijn er allebei kapot van”, vervolgt ze. “Ik kende Archer sinds hij een veulen was en heb hem eerder dit jaar van Sarah gekocht. Het was de bedoeling dat hij in de winter nog met de andere pony in deze weide liep en in het voorjaar bij mijn andere pony’s kwam.” Claire’s Facebook-bericht over het ongeval is inmiddels meer dan 9.000 keer gedeeld. “Ik heb veel berichten van medeleven ontvangen, maar ook berichten van mensen die zeiden dat ze geen idee hadden dat vuurwerk zo’n grote impact kon hebben. De post zet mensen dus wel aan het denken.”

‘Tradities moeten soms veranderen’

“Als mensen zo graag vuurwerk willen zien, dan moeten ze naar een vuurwerkshow gaan. Ook moeten mensen met gezond verstand handelen rondom dieren. Ik weet dat vuurwerk wordt gezien als traditie, maar vandaag de dag moeten tradities soms veranderen”, besluit ze.

Bron: Horse & Hound

Foto: DigiShots