Afbeelding
Melanie Brevink

Saskia van Es: “Als ik precies de formule wist, had ik die graag gedeeld”

Dressuur

Saskia van Es heeft bijna elk jaar wel weer een kampioen op de Hippiade. Afgelopen zomer was het zelfs dubbel feest! Er mag dus best gezegd worden dat zij talent heeft voor het opleiden van jonge paarden. Maar hoe doet ze dit toch en wat is haar succesformule?

Advertisement

Combinatie van factoren

“Als ik precies de juiste formule wist, had ik die graag gedeeld, want dan kon iedereen het toepassen,” vertelt Saskia lachend. Het draait volgens haar echt om een combinatie van factoren. “Ik heb beschikking over goede paarden en over veel doorzettingsvermogen. Daarnaast is paardrijden echt mijn leven. Ik doe er alles voor met veel plezier. Als je alles doet met drive en passie, haal je het beste uit jezelf en uit je paard naar boven!”

Basis is het belangrijkst 

Saskia vertelt verder over wat zij belangrijk vindt in de opleiding van haar jonge paarden: “De basis van jonge paarden is echt het allerbelangrijkst. Dit wordt vaak overgeslagen. Sommige mensen staren zich blind op alleen maar oefeningen rijden, maar daar hameren wij niet zo erg op. Het draait bij ons echt om de basis. Goed over de rug rijden, je paard op twee teugels hebben en hij moet goed aan het been zijn. Dat moet er gewoon in zitten. Dan gaat het rijden van je proef vele malen makkelijker.”

Management van je paard

Ze vervolgt: “Ik ben echt een voorstander van afwisseling in de training. Zo zorg ik ervoor dat er niet altijd zwaar getraind wordt, dat ik de ene keer wat balkjes meeneem en dat ik de andere keer weer longeer. Dat behoort gewoon in het management van je paard. Daarnaast komen alle paarden hier iedere dag buiten. Ik heb liever dat ze lekker in de bagger staan en paard kunnen zijn, dan dat ze binnen op stal staan. Je houdt ze op die manier misschien wel heel, maar worden ze daar gelukkig van? Zodra een paard goed in zijn vel zit, presteert hij ook echt beter!”

Goede voorbereiding

Hoe bereidt Saskia zich nu precies voor op een NK? Ze vertelt hier het volgende over: “Als er een kampioenschap aankomt, ga ik wat meer proefgericht trainen. Ik maak een schema dat ik twee weken van tevoren mijn proef wat vaker ga rijden, zodat ik in de week van het NK alles kan uitstippelen. Zo weet je op de dag zelf precies wat de positieve punten en de valkuilen zijn in je proef. Als je alleen losse oefeningen rijdt van tevoren, lukt het niet in de proef. Een proef rijden is namelijk heel anders dan thuis je paard trainen. Daarnaast neem ik wat extra les voor een concours. Voor de rest heb ik niet echt rituelen. Ik wil wel graag dat er niet te veel mensen om mij heen zijn. Zo is het rustig voor mezelf en voor het paard. Dan weet ik wat ik moet doen. Wanneer je de voorbereiding op orde hebt, heb je zeker al 70% voor elkaar.”

Jonge paarden of Grand Prix? 

Het is misschien een onmogelijke keuze, maar wat vindt ze nu leuker: jonge paarden of toch Grand Prix? “Ik vind het alle twee ontzettend leuk. Het is wel een wereld van verschil. Veel paarden leid ik vanaf jongs af aan op. Dan is het een lange weg voordat een paard acht of negen jaar oud is en je gaat denken aan een zware tour proef. Mijn hart kiest altijd voor sport, maar soms moet je ook voor de zakelijke kant kiezen. Ik zit niet in de luxepositie dat ik al mijn paarden kan houden tot aan de Grand Prix,” vertelt de amazone.

Ze vervolgt: “Grand Prix rijden is echt een kers op de taart voor al je inzet en training na al die jaren. Ik heb het zelf nog niet heel vaak gereden, dus ik weet niet of mijn talent daar ook ligt. Jonge paarden rijden geeft mij veel voldoening, ik vind die ontwikkeling altijd erg mooi om te zien. In het hogere werk ligt voor mij veel meer uitdaging. Ik ben daar nog lang niet uitontwikkeld!”

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan. 

Foto: Melanie Brevink