Afbeelding
Foto: Privébezit/Foto4U

Jennifer Harnett over Lusitano Eximio: “Hij kan nog veel beter”

Algemeen

Een opvallende combinatie in de Subtop is Jennifer Harnett met Eximio (v. Zircon). De Lusitano hengst is maar 1.63m, maar kan zich steeds beter met de ‘grote’ KWPN’ers meten en is met zijn in Nederland wonende, maar van oorsprong Ierse, amazone succesvol in de Grand Prix.

Advertisement

Als kind had Jennifer wel gereden, maar van haar 19de tot 33ste zat paardrijden er niet in vanwege haar studie en werk in Londen. Daarna vestigde ze zich weer in Nederland en had ze een drukke baan. Tijdens een paardrijvakantie in Portugal raakte ze verknocht aan de Lusitano. In Nederland schafte ze haar eerste Lusitano aan. “Ik was voor het ras gevallen vanwege hun werkwilligheid en fijne karakter. Met deze wat ‘gewone’ Lusitano belandde ik op een gegeven moment toch in het Z en dat smaakte naar meer! En dus besloot ik dat er een beter paard moest komen. Mijn toenmalige Portugese trainer werkte als fokadviseur bij een Lusitano-stoeterij en via hem kocht ik Eximio.”

Heet en spooky

De valkkleurige hengst was destijds – we spreken over 2014 - vijf jaar. In het begin was ‘Ximi’ niet te gemakkelijkste, hij was erg heet en spooky. “Ik heb echt de tijd genomen met hem. Om hem vertrouwen te geven, ging ik soms van tevoren trainen op de locatie waar we een wedstrijd zouden hebben, en zo is hij langzamerhand minder kijkerig geworden en simpeler door de baan te rijden”, legt Jennifer uit.

Trainerswissel

Jarenlang trainde het duo nog bij de Portugese trainer, maar dat bleek op den duur toch niet ideaal. Jennifer: “Hij kwam vier keer per jaar naar Nederland, en dan moesten we ons weer een paar maanden zien te redden. Vanaf het Z was het voor mij allemaal nieuw, en rond de tijd dat we mochten starten in de Lichte Tour, vond ik dat we meer begeleiding nodig hadden.” Tijdens een clinic van Rien van der Schaft bleek zijn manier van trainen goed bij Jennifer en Ximi aan te sluiten; de amazone ging lessen bij Inge van der Schaft.

Lossigheid

Met haar werkte Jennifer vooral aan de lossigheid van Ximi, want: “Inge vond dat hoe losser hij in zijn lijf zou worden, hoe rustiger hij ook in zijn hoofd zou zijn. En dat heeft weer gevolgen voor de manier waarop hij in de proeven voor elkaar is. Door Inge’s begeleiding hebben we nu de Grand Prix bereikt, waarin Ximi echt goed tot zijn recht komt.”


Foto: Privébezit/Foto4U

Sportstal

Sinds een paar maanden staat Ximi op stal bij HMS Stables van Derk Schekkerman en Jordy van Wijnen in Heiloo. “Op onze vorige stal was het voor Ximi toch wel lastig, omdat er voor hem als hengst teveel afleiding was. Nog altijd laat hij zich graag horen – hij hinnikt naar alle paarden en is nog altijd wel een baasje – maar het is een echte sportstal en dat past goed in de fase waarin we ons nu bevinden. Bovendien train ik bij Derk, die ons echt nog even verder heeft klaargestoomd voor onze eerste Grand Prix, en helpt Jordy me ook af en toe in de training.”

Persoonlijkheid

Het leuke van Ximi vindt Jennifer zijn karakter. “Hij heeft veel persoonlijkheid en heeft overal een mening over. Geef ik iets teveel been omdat hij meer voorwaarts mag, dan krijg ik vaak een bok om m’n oren. Maar hij doet wel altijd zijn best! En zeker voor een Lusitano heeft hij drie goede gangen. Voor onze uitgestrekte draf hadden we laatst een acht op het protocol. Omdat de oefeningen in de Zware Tour ook voor mij nieuw zijn, moet het allemaal nog veel relaxter en vanzelfsprekender”, is Jennifer kritisch. “De piaffe en passage bijvoorbeeld, waar hij veel talent voor heeft, daar kan ik nog veel meer uit halen.”

Tweede Lusitano 

“Binnenkort kan ik minder gaan werken en dan heb ik tijd voor een derde paard. Dat wordt zonder twijfel weer een Lusitano. De zoektocht naar een talentvolle Lusitano valt echter niet mee. “Ze zijn op dit moment zó populair en daardoor schaars én heel duur”, vertelt Jennifer. “Ik heb er geen haast mee, en wil wel graag een goed paard. Verder blijf ik gewoon doorgaan met Ximi, want hij kan nog veel beter: een score van tegen de 70% zit er zeker in. Ik zou ook ooit graag internationaal – voor Ierland dus – met hem uitkomen. Wat de toekomst ook brengt, Ximi gaat nooit meer weg!”

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Privébezit/Foto4U

Afbeelding