Ruth Dirks - DIP's Konnichiwa B
KNHS Indoorkampioenschappen 2020
© DigiShots
Ruth Dirks - DIP's Konnichiwa B KNHS Indoorkampioenschappen 2020 © DigiShots digishots

Ruth Dirks: “De puzzelstukjes vallen nu echt op hun plek”

Dressuur

Toen Ruth Dirks op zoek ging naar een paard, wilde ze absoluut niet opnieuw beginnen met een 3-jarige. Toch kon ze de toen 3-jarige DIP’S Konnichiwa (v. Firestone) niet uit haar hoofd zetten, ondanks dat het niet het makkelijkste paard was. Ze besloot de ruin en kans te gunnen en begon aan het opleiden, wat uiteindelijk niet zonder slag of stoot ging. Ondertussen is de combinatie alweer drie jaar in de ring te zien en rijden ze ondertussen op Z-niveau, waarin ze zaterdag in Baexem de klasse op naam schreven met 68,5%.

Advertisement

Opleidingstraject

“We hebben Kiwi in 2018 gekocht bij Marcel en Joyce van de Beukenvallei (red. Sterrenburg en Lenaerts). Eigenlijk was het totaal niet liefde op het eerste gezicht, want ik kwam eigenlijk kijken voor een ander paard”, blikt de amazone lachend terug. “Ik wilde een 4-jarige die al een beetje ervaring had en Kiwi was pas drie en nog heel groen. Op dat moment had ik geen zin om het hele opleidingstraject opnieuw aan te gaan. Daarnaast is Kiwi echt wel een aparte geweest in het begin. Zo moest ik heel erg opletten met kleine dingen, zoals dekens opdoen, en was hij heel onzeker en gespannen. Daardoor had ik ook niet gelijk het gevoel dat het wat zou worden met hem. Pas toen mijn trainster, Macha van Es, tegen mij zei dat ze me kon helpen en dat Kiwi het proberen waard was, was ik overtuigd”.

Goed gevoel

Ondanks dat het aan de hand niet meteen klikte, voelde de ruin heel anders aan onder het zadel volgens Dirks. “Ik stapte op en wist gelijk dat dit het was, wat heel raar was. Voordat ik bij Kiwi kwam heb ik heel veel paarden uitgeprobeerd, die het allemaal net niet waren. Bij Kiwi had ik gelijk een goed gevoel, alsof het vertrouwen er gelijk was”. Samen met Mascha van Es begon ze met het trainen van de bruine ruin. “Ik had zelf weinig ervaring en vond het nog best moeilijk, maar omdat we zo veel samen trainden ging het steeds beter. In 2018 zijn we rustig aan begonnen in de B, wat we uiteindelijk opgebouwd hebben tot het Z”.

Galop

Sinds deze maand komt de combinatie uit op Z1-niveau. “Het gaat de laatste tijd echt verrassend goed. Kiwi kan heel makkelijk zitten en verzamelen in galop, wat echt zijn fijnste gang is. Hoe verder we in de sport komen, hoe meer galop-onderdelen er zijn, dat werkt echt in ons voordeel. Voorheen kreeg ik nog wel eens kortsluiting in de proef, waardoor ik stopte met rijden terwijl het paard het juist goed deed. De proeven gingen even niet zoals het zou kunnen. Het lukte en ging even niet meer, maar de laatste tijd ben ik me meer gaan focussen op mijn eigen mentale gedeelte en word ik steeds bewuster van wat ik zelf kan en moet doen. Ondanks dat Kiwi zelf ook niet de makkelijkste is, is hij er in de ring altijd voor mij geweest. Hij heeft me door de klassen heen geholpen”.

Erg tevreden

Zaterdag wonnen ze de Z1-proef in Baexem met bijna 2% verschil met nummer 2. “Ik ben heel tevreden over deze wedstrijd, al moet het nog veel secuurder vanuit mijn kant. Kiwi mag wat meer bergopwaarts en op het achterbeen, maar hij is natuurlijk pas zes dus we trainen gewoon goed door. Er zit nog meer in, maar voor nu was ik erg tevreden”.

Volwassen

Ondanks dat Kiwi niet Dirk’s eerste keuze was, is ze Macha nog altijd dankbaar voor het pushen om de ruin te kopen. “Ik ben onwijs trots op de band die we hebben en het vertrouwen dat hij in mij heeft. Kiwi is erg eenkennig en onzeker, waardoor hij het vertrouwen in zijn ruiter echt nodig heeft. Om zijn spanning in fatsoenlijke banen te kunnen leiden, moet ik hem het vertrouwen geven en hem daarbij helpen. In het begin was dat heel moeilijk, maar de puzzelstukjes beginnen nu op hun plek te vallen en we leren elkaar steeds beter kennen. Het is echt geen makkelijk paard geweest, maar ik krijg onwijs veel van hem terug. Hij gedraagt zich steeds beter en wordt steeds volwassener. Uiteindelijk is mijn doel om Grand Prix te rijden, ik hoop dat dat mogelijk is”, sluit de amazone gedreven af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: DigiShots