Jur Vrieling - Fiumicino van de Kalevallei
Longines FEI Jumping European Championships 2021
© DigiShots
Jur Vrieling - Fiumicino van de Kalevallei Longines FEI Jumping European Championships 2021 © DigiShots DigiShots

Jur Vrieling derde in Grand Prix Samorin: “Eén van de meest constante paarden van het land”

Springen

In de één na laatste wedstrijd van de Longines Global Champions Tour wist Jur Vrieling als derde te eindigen met zijn toppaard Fiumicino van de Kalevallei (v. Plot Blue). Eerder die dag werd de ruiter tweede in de kwaliticatie voor de Grand Prix én won hij eerder al de hoofdrubriek op vrijdag. 

Advertisement

Foutloos

Er reden tien combinaties mee in de barrage. Jur had zich eerder op de dag met de tweede plaats in de kwalificatie een goede uitgangspositie voor de barrage verworven en mocht als één na laatste starten. Met wederom een foutloos parcours kwam hij met zijn tienjarige ruin Fiumicino van de Kalevallei in precies 40 seconden over de finish. Dat bleek goed voor de derde plaats. 

Finale in Praag

“1, 2, en 3, wat wil ik nog meer”, zegt Jur enthousiast tegen de KNHS. “Ja, ik had me met de overwinning kunnen plaatsen voor de finale in Praag, maar dan had ik in de laatste lijn niet acht maar zeven galopsprongen moeten maken.” Vrieling had gehoopt zich voor Praag te kunnen plaatsen, maar moest dan wel afrekenen met de beste ruiters van de wereld, waaronder de nummer 1 van de wereld Peder Fredricson. 

Grote namen

“Ik had de eerste drie combinaties in de barrage zien rijden. Ik wist dat het een snelle rubriek zou gaan worden met zoveel grote namen op de startlijst. Ik dacht dat Scott Brash, die als eerste startte in de barrage, de winnaar zou zijn. Hij werd echter vierde. Het lag heel dichtbij elkaar. Het moest gewoon zo hard en zo kort mogelijk. Ik kreeg van onze manager Moumaim Dani een tip om een wending binnendoor te nemen. Alleen liet ik in de laatste lijn een halve seconde liggen.”

Altijd goed

Overe zijn topfitte paard vertelt Jur: “Fiumicino van de Kalevallei springt altijd goed. Ook als negenjarige heeft hij vorig jaar al hele goede dingen gedaan. Hij is denk ik één van de meest constante paarden van het land”. Begin september was de combinatie reserve voor het EK in Riesenbeck. Denkt Jur dat zijn paard potentie heeft voor de Wereldruiterspelen in Denemarken volgend jaar? “Dat denk ik wel. Maar we zullen zien hoe dat loopt.”

Beste Nederlander

Bart Bles reed zijn barrage met Kriskras DV in 41.86 seconden en deed dat net als Jur foutloos. Hij eindigde op de zesde plaats. In de tussenstand van de tour staat Bart op plaats 10 en is daarmee de beste Nederlander. De overwinning in Samorin ging naar de Amerikaan Spencer Smith met Theodor Manciais. Volgende week wordt de laatste etappe van de Global Champions Tour wederom in Samorin verreden. Harrie Smolders is als winnaar van de wedstrijd in Hamburg zeker van deelname aan de finale van de reeks volgende maand in Praag.

Bekijk hier de volledige uitslag.

Bron: Persbericht KNHS

Foto: DigiShots