Possiton of rider´s leg in stirreups.
Possiton of rider´s leg in stirreups. Getty Images

Voldoet het huidige systeem voor instructeursopleiding? *poll*

Algemeen

Op de Olympische Spelen en op het EK dressuur hebben we gezien dat de manier van rijden en de harmonie beloond wordt. Die lijn moet doorgezet worden tot aan de basis en vraagt dus om een omschakeling? Dan rijst de vraag of het huidige systeem van de opleiding voor instructeurs in Nederland nog wel voldoet?

Advertisement

Laag niveau

In Nederland hadden we het Hippisch Centrum in Deurne. Na het wegvallen van die opleiding is alleen de KNHS overgebleven als opleider. Nu is het zo dat je bij de KNHS op een heel laag niveau al kunt instromen om instructeur te worden. ORUN 2 Aspirant Instructeur. Wil je je daarna door ontwikkelen dan volgen nog ORUN 3 Instructeur Basisport en ORUN 4 Instructeur Wedstrijdsport. Maar, ook zonder deze vervolg opleidingen te volgen mag je al les geven. Niemand die vraagt welk niveau je hebt gevolgd.

Basis

De mensen die na ORUN 2 of ORUN 3 afhaken, zijn vaak de instructeurs die aan de basis staan van het opleiden van de jonge ruiters of ruiters in de lagere klassen. Daar ligt ook de basis voor onze sport. Is er bij de groep die niet ORUN 4 heeft gevolgd wel genoeg kennis en kunde aanwezig om in de basis de ruiters correct te leren paardrijden?

POLL

Voldoet het huidige systeem voor opleiding instructeurs? 

Ja, voor de lagere klassen hoeven instructeurs niet hoog opgeleid te zijn.

Nee, er moet één opleiding komen van hoog niveau, die ook de waarde van de opleiding aangeeft.

Nee, binnen het huidige systeem moeten de eisen strenger worden en het niveau hoger.