Afbeelding

Anouk Elsackers start met haar Welsh-pony ZZ-licht: “Het voelt onwerkelijk”

Dressuur

Zeven jaar geleden kreeg de toen nog onervaren Anouk Elsackers de jonge Welsh-pony Passion (v. Heitrak’s Marvin) onder het zadel. Na een lange periode vol met tegenslagen en blessures, werd rijden op Z1-niveau voorzichtig als doel gesteld. Hoe meer wedstrijden de combinatie reed, hoe meer ze de stijgende lijn vast konden houden. Ondertussen rijdt de combinatie op een trens in het ZZ-licht en ligt de Subtop in het verschiet. 

Advertisement

Geen ervaring

“Toen ik haar na anderhalf jaar kocht van de fokker, gingen we een periode vol blessures tegemoet”, blikt de amazone terug. “We hebben toen een aantal veulens gefokt en zijn langzaam begonnen met wedstrijden. Ik wist dat ik met haar de sport in wilde, maar omdat ik voorheen nog niet eens een pony nageeflijk had gereden, dacht ik dat het Z het maximum zou zijn. We hadden allebei geen ervaring en begonnen in de BB”.

Drama

De combinatie deed een half jaar over de B. “Het was echt een drama, want Passion vindt heel veel spannend en reageerde toen erg op haar omgeving. Daarbij kon ik niet paardrijden en was ik veel te impulsief begonnen in de B. Na heel veel lessen, wat we fanatiek deden, viel het kwartje en vlogen we de klassen door. We reden elke twee maanden een nieuwe klasse door, waardoor we binnen een jaar op Z1-niveau waren”.


Veel uitstraling

Ondanks dat de pony niet al te groot is vergeleken met haar concurrentie, ondervindt Elsackers daar geen problemen van in de ring. “Passion heeft echt hele grote bewegingen. Op het moment dat je met haar de ring in komt en ze iets spannends vindt, toont ze zich al extra groot. Daarnaast heeft ze een hals waar je u tegen zegt. Als ze binnenkomt denk je gelijk: ‘Wauw, wat een pony!’, ze heeft heel veel uitstraling. Daarbij zijn haar gangen heel goed”.

Tuttebel 

Elsackers vervolgt: “Ik heb zeker wel nagedacht over het feit dat rijden met een paard waarschijnlijk makkelijker is, maar Passion is zo uniek en bijzonder dat ik zoiets nooit meer zal vinden. Op een of andere manier past haar karakter perfect bij mij. Ze kan ook dominant zijn, dingen eng vinden en een beetje miepen, dat is precies zoals ik ben. Het is echt een tuttebel. Op een of andere manier helpen we elkaar er doorheen, zo komen we er.”

Positieve reacties

Op dit moment rijdt de combinatie ZZ-licht en hebben ze drie winstpunten. “Het gaat ons heel goed af, want we hebben al een eerste en tweede prijs binnen. We krijgen positieve reacties als we de ring in rijden, want veel mensen zien niet vaak pony’s op dit niveau. Ook rijden we nog steeds op een trens-bitje, dus niet op stang en trens, wat ons ook weer anders maakt”.

Subtop

De amazone had nooit verwacht dat dit zou lukken. “Ons doel was het Z1 en nu zijn we opeens met vliegende wissels en pirouettes bezig. Voor mijn gevoel is dit iets wat Anky van Grunsven zou doen, niet iets wat wij kunnen. Het voelt heel onwerkelijk”. Volgens Elsackers is Passion nog lang niet op haar max. “Er zit nog enorm veel rek in, dus het doel is zeker nog de subtop. Dat gaat vast en zeker lukken”, sluit ze gedreven af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Sanne Klerk

Afbeelding