Henri Jacobsen met Afternoon Delight.
Henri Jacobsen met Afternoon Delight. Foto: Liesbeth van Eck

Henri Jacobsen Nederlands Kampioen WE1: “Een kwestie van vertrouwen”

Algemeen

Henri Jacobsen rijdt zowel dresuur als Working Equitation. Vorig weekend werd hij Nederlands Kampioen in de klasse WE1 met de 16-jarige merrie Afternoon Delight (v. Olivi). Deze merrie staat pas drie maanden bij hem op stal. “Dit geeft wel aan dat we echt een klik hebben”, stelt hij.

Advertisement

Veel spanning in België

“Ik was zeer tevreden over hoe het ging”, begint hij te vertellen. “Drie weken geleden hebben we voor het eerst een wedstrijd gereden samen. Dat was in België. In de dressuur hadden we een goede score, maar in de trail vond ze het allemaal nog wat te spannend. We kwamen helaas het parcours niet rond. In België wordt er op dit niveau ook een speedtrail gereden. Dit heb ik met haar gedaan, maar dan op een rustige manier. Zo kwam ze wel helemaal rond. Ik denk dat dit zijn vruchten af heeft geworpen op het NK, omdat ze nu wat meer vertrouwen had.”

Geen fouten

“Afternoon Delight was op het NK nog wel eens iets gespannen, maar ze deed het allemaal vlekkeloos. In de dressuur liep ze een hele fijne proef zonder foutjes. Daar was ik heel tevreden over. In de trail deed ze de gang met de bel heel goed en ging ze de brug vlekkeloos over. Daar hebben paarden vaak spanning op, maar het ging heel vloeiend. Ook het rondje door de roundpen, waar vaak iets engs in staat, kregen we een goed cijfer voor.”

Nog niet veel gezien

“Het is logisch dat de paarden soms wat spanning hebben. Er is altijd wel iets om naar te kijken. Het zijn obstakels die de paarden niet dagelijks zien. Het is juist de uitdaging van de sport om te zorgen voor zoveel vertrouwen, dat de paarden het vlekkeloos voor je willen doen. Afternoon Delight is zestien, maar heeft nog niet veel gezien in haar leven. Het is dus niet zo gek dat ze wat spanning heeft. Een paard moet de tijd krijgen om alles te gaan snappen. Dat ze nu alle obstakels al zo makkelijk doet geeft wel aan dat we echt een klik hebben.”

Opvolger?

De merrie is namelijk nog maar drie maanden bij Henri op stal. “Ik ben via mijn lesklant Marlon Somers en haar moeder Marieke bij haar terecht gekomen. Ze stond daar op stal en werd geveild. Ik ben eens gaan kijken en aangezien mijn eigen paard vorig jaar is overleden aan koliek, wilde ik ook wel graag een opvolger. Niet dat ik gelijk dacht dat ze dat zou worden, maar toen ik thuis met haar aan de slag ging merkte ik gelijk dat we een klik hadden. De merrie stond bekend als kijkerig. Marieke zei ook: ‘Ze doet het echt voor jou’.”

Rustig opleiden

Wat zijn Henri’s doelen met Afternoon Delight? “Ik heb haar eigenlijk zonder doel gekocht. We zijn nu één keer L2 gestart omdat ze nog niet vaak op wedstrijd is geweest. Ik ga zowel in de dressuur als in de Working Equitation gewoon kijken hoe ver we gaan komen. Wie weet verrast ze ons nog. In 2018 maakte ik ook deel uit van het WE team dat naar het WK ging met een paard dat ik nog maar acht maanden had. Ik heb niet per sé dat doel met haar, maar je weet nooit hoe het loopt. Ik leid haar in ieder geval rustig op en we zullen zien waar het eindigt. Er staat geen druk op. Zolang ik plezier heb met haar, vind ik het goed.”

Top weekend

Naast Afternoon Delight rijdt Henri ook nog De Zwarte Lantaarn’s Du Mont. Daar rijdt hij op dit moment ZZ-Zwaar mee. Dit paard deed onder zijn eigenaar Arjen Veenema mee aan het NK WE en werd ook Nederlands Kampioen in de WE0. Henri runt samen met Chris Epskamp een trainingsstal in Ederveen. “Hij deed mee op het WE4 Master-niveau. Op het Belgisch Kampioenschap behaalde hij de punten voor het WK en ook nu haalde hij weer kwalificatiepunten. Dat is super gaaf! Al met al een goed weekend voor ons. Ik ben hartstikke trots.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Liesbeth van Eck