Gothenburg
FEI European Championships Gothenburg 2017
© DigiShots
Gothenburg FEI European Championships Gothenburg 2017 © DigiShots DigiShots

Column Thomas Bosman: “Hoe belangrijk is een sportbond nu eigenlijk?”

Algemeen

Hoe belangrijk is een sportbond nu eigenlijk? Heeft een sportbond in de toekomst nog bestaansrecht? Ik denk dat het antwoord op die vragen afhangen van de functies en taken die we aan een bond toekennen. De moderne sportbond zal dienstverlenend te werk moeten gaan, maatwerk bieden aan haar leden en de sport op een eerlijke manier reguleren. Dat maakt een bond toekomstbestendig, schrijft Thomas Bosman in zijn column voor de KNHS.

Advertisement

Young Leaders Program

In mijn column Een frisse wind heb ik het al kort beschreven, maar ik ga er nu graag wat dieper op in. Naar een Zweeds voorbeeld heeft de KNHS het zogenaamde Young Leaders Program in Nederland opgezet. Een programma dat niet over het technische onderdelen van de sport gaat, maar over het bestuurlijke- en managementaspect. De doelstellingen zijn het ontwikkelen van plichtsbesef, discipline, leiderschap, communicatieve vaardigheden en oplossingsgericht denken bij jongeren. Binnen dit programma is voor 18- tot 25-jarigen een speciaal opleidingstraject ingericht wat zich hoofdzakelijk richt op de vaardigheden van besturen en organiseren. Het programma is kostbaar maar wordt kosteloos aangeboden aan een selectie KNHS-leden van 18 tot 25 jaar.

De volgende groep cursisten start in dit najaar. Het voordeel dat de KNHS bij dit programma heeft is de ontwikkeling van de nieuwe, jongere generatie sportbestuurders. Een absolute langetermijninvestering. Het rendement is niet direct te zien, maar dit getuigt mijn inziens wel van toekomstvisie en het bewustzijn van de toekomstbestendigheid van de sport binnen de KNHS. 

Alle lagen vertegenwoordigd

Het daadwerkelijke langetermijnresultaat van het programma gaan we in de toekomst ontdekken. Ik ben in ieder geval heel positief gestemd. De groep cursisten is heel divers; alle provincies en alle lagen van de sport (amateursport-topsport) zijn vertegenwoordigd. Deelname aan het programma geschiedt aan de hand van een selectie op basis van motivatie en CV. De deelnemers zijn heel geïnteresseerd, betrokken en leergierig. Inmiddels hebben sommige cursisten al plaatsgenomen in regionale KNHS-besturen, een deelnemer zit in de landelijke ledenraad én twee deelnemers (waaronder ik) zijn bij het landelijke federatiebestuur aangesloten.

Hier blijft het niet bij. Er zijn serieuze expansieplannen om het Young Leaders Program breder en internationaler op te zetten. Inmiddels loopt er een aanbesteding bij het Erasmus+ programma van de Europese Unie én er zijn gesprekken met de Europese Paardensportbond (EEF) om het project naar meer landen over te brengen. De jeugd heeft de toekomst en daar zetten wij als KNHS dan ook vol op in!

Lees hier de gehele column.

Bron: KNHS

Foto: Digishots