Meisje met fjord
© DigiShots
Meisje met fjord © DigiShots Leanjo de Koster

Paardenmarkt slaat op hol: “Steeds minder paarden gefokt voor de recreatie”

Algemeen

De 19-jarige Noortje van Muijlwijk zoekt al een half jaar een eigen paard. Maar dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Ook maneges hebben het lastig om geschikte paarden voor de lessen te vinden.

Advertisement

“Budget van 12.000 euro te weinig”

Van Muijlwijk vertelt aan het AD: “Ik dacht eerst dat het met een budget van 10.000 euro wel moest lukken om een vier- of vijfjarige te kopen, maar nu is 12.000 euro eigenlijk nog te weinig.”

De studente paardensport en houderij keek eerst dagelijks op platforms waar paarden worden aangeboden. “Nu kijk ik een paar keer per week, zoveel komen er toch niet op.” Afgelopen dinsdag stuurde de eigenaresse van de manege waar ze reed, een advertentie door. Het paard wekte direct haar interesse. “Ik vroeg of ik langs mocht komen, maar binnen één dag was hij al verkocht. Ik heb me weleens afgevraagd of ik niet moet wachten tot de prijzen dalen, maar dat is best moeilijk als je zo graag een eigen paard wil.” 

“De eerste indruk moet goed zijn”

Van Muijlwijk heeft al een aantal paarden bezocht. “Laatst had ik twee uur gereden voor een paard, maar ik had er toch geen goed gevoel bij. Die eerste indruk moet gewoon goed zijn.” Als het wel meteen klikt, laat Noortje de röntgenfoto’s van het paard eerst checken door de dierenarts van de manege. En maar goed ook, want bij twee paarden waren die niet goed. “De gewrichten waren al licht versleten. Je moet echt oppassen welk paard je koopt. Een kennis van me is ook op zoek en had laatst röntgenfoto’s gekregen van een ander paard. Gelukkig was ze er op tijd achter gekomen.”

“Te veel focus op wedstrijdpaarden”

Wie op paardrijles wil, moet ook geduld hebben. Volgens maneges is het al helemaal moeilijk om een paard te vinden dat verschillende mensen op zijn rug kan verdragen. “Het lijkt alsof er nergens een brave pony te vinden is”, zucht Marjolein Scherrenberg, eigenaresse van Stal Leeuwenhoeve in Giessenburg. ,”We zijn nu zelf een 3,5-jarig dier aan het opleiden, maar dat kost gewoon veel tijd en geld.” Volgens de eigenaresse komt dat deels omdat er steeds minder paarden worden gefokt voor de recreatie. ,”Er wordt veel gefocust op goede wedstrijdpaarden, maar fokkers vergeten dat de aanstormende topsporters het ook ergens op moeten leren.”

“Grotere paarden bijna niet te vinden”

Ook Miranda van der Stelt-De Jong, eigenaresse van Hippisch Centrum Giessenlanderij in Noordeloos, leidt per jaar twee of drie paarden zelf op. De Giessenlanderij heeft door een tekort aan grote paarden geen plek meer voor nieuwe volwassen klanten. “De kleine pony’s zijn nog wel te vinden, hoewel voor een dubbel zo hoge prijs als twee jaar geleden. Eerst lukte het wel voor 2000 tot 3000 euro, nu moet je er minimaal 5000 voor over hebben. Maar grotere paarden? Die vind je bijna niet meer.” 

Bron: AD.nl

Foto: DigiShots