Saskia van Es - Elastico
KNHS Indoorkampioenschappen 2015
© DigiShots
Saskia van Es - Elastico KNHS Indoorkampioenschappen 2015 © DigiShots DigiShots

Saskia van Es over EK-overwinningen Elastico: “Hij is mijn once in a lifetime-paard”

Dressuur

Vanuit Nederland keek Saskia Van Es met een dubbel gevoel naar de uitmuntende resultaten van Raphael Netz en Elastico (v. Johnson) op het EK Dressuur in Hagen. Als onervaren amazone nam ze negen jaar geleden plaats in het zadel van de toen eveneens onervaren jonge hengst, om te beginnen aan een sportcarrière vol overwinningen en prestaties. Twee jaar geleden bereikte de combinatie de Grand Prix, waarna Van Es haar sportmaatje zag vertrekken naar Japan

Advertisement

Kampioen

In Hagen wist de hengst zich goed te laten zien. Zo werd hij onder Raphael Netz kampioen in de individuele proef op U25-niveau en legde hij beslag op de tweede plek in de kür op muziek. “Het is natuurlijk superleuk om zulke resultaten terug te zien bij een door mij opgeleid paard”, steekt Van Es van wal. “Ik reed hem op Grand Prix-niveau en hoopte dat hij ook op dat niveau zou kunnen presteren nadat hij verkocht werd, dat hij dan ook nog een presteert op een EK is een droom die uitkomt”.

Ontwikkelen

Elastico kwam als jong paard bij van Es, samen zijn ze begonnen aan hun weg naar de allereerste keer in de Grand Prix. Ruim zeven jaar hebben ze samen kunnen strijden in de wedstrijdring, voordat de zwarte hengst verkocht werd naar de Japanse Akane Kuroki. “We zijn in de B begonnen en hebben alle klassen doorlopen, waardoor we ook regelmatig kampioen werden. Ook in de ZZ-Zwaar en Lichte Tour kwamen we uit, daarna wilde ik hem thuis rustig klaarmaken voor de Grand Prix. Op het moment dat hij verkocht werd had hij nog maar vier Grand Prix-wedstrijden in de benen, waarvan de laatsten met hoge kaderscores en internationaal een derde prijs. Zelf was ik een broekie en kwam ik pas net om de hoek kijken op dit niveau, dus ik wist dat als dit paard een goede ruiter, de tijd en kansen kreeg om zich te ontwikkelen, hij zeker hoge scores zou lopen op een kampioenschap. Daar vertrouwde ik volledig op”.

Goede match

De amazone was vanaf het eerste moment er al van overtuigd dat Elastico talent heeft voor het hogere werk, ze twijfelde dan ook geen moment toen Sophie Textor vroeg of ze de hengst op wilde pakken. “Sophie bood me een andere merrie en Elastico aan. Om me heen zei iedereen dat ik voor het andere paard moest kiezen, maar op het moment dat ik op Elastico zat wist ik gelijk dat het een leuk paard was. Hij was wel heel jeugdig, maar hij had alles wat ik zocht en de klik was er gelijk. Het matchte zo goed dat ik altijd in hem heb geloofd”.

Extra bijzonder

Van Es kijkt trots terug op de periode die ze met Elastico beleefd heeft. “Ik denk dat iedere ruiter een once in a lifetime-paard heeft, Elastico was dat voor mij. In de toekomst zal ik zeker nog goede paarden rijden, maar die zullen nooit zo speciaal worden als hij is. We hebben samen alles voor de eerste keer meegemaakt; de eerste keer Z, de eerste keer Subtop en de eerste keer Grand Prix. Dat maakt zo’n paard extra bijzonder. Daarnaast had ik een hele sterke band met hem, hij had echt iets extra’s. Dat heb ik nog nooit eerder gehad. Elastico zal nooit te vervangen zijn”.

Zwaar

De amazone vindt het nog steeds moeilijk dat ze afscheid heeft moeten nemen van haar droompaard. “Zijn toenmalige eigenaren zijn er heel duidelijk in geweest dat hij op een gegeven moment verkocht zou worden, maar het was heel zwaar om hem te zien vertrekken. Gelukkig heeft hij een superhuisje en ben ik heel blij dat Raphael hem rijdt, maar het is voor mij heel dubbel. Natuurlijk had ik hem veel liever zelf op dit niveau uitgebracht. Toch ben ik trots op hoe hij het doet, maar het doet mij nog heel veel verdriet”.

Groentjes 

Van Es blikt trots terug op de weg vanaf niks naar de Grand Prix. “Op dat moment kon ik prima jonge paarden rijden, maar de hogere niveaus hebben we samen uitgevogeld. Soms ging dat heel makkelijk, soms ging dat heel moeilijk. We hebben bijvoorbeeld een jaar lang gedaan over de eners, ik snapte het niet en hij snapte het ook niet. Dan is een jaar heel lang, maar het is zo leuk als het dan toch lukt met twee groentjes. Dat het hele proces als geheel gelukt is, is gewoon geweldig”.

Op dit moment heeft de amazone nog twee paarden in het ZZ-Zwaar en Zwarte tour lopen: Italo en Jakardo “Deze paarden heb ik allebei zelf opgeleid en zijn ook mega-getalenteerd, dus ik hoop dat ze in de voetsporen van Elastico kunnen treden. Dat zou heel mooi zijn in ieder geval”, sluit ze af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan. 

Foto: DigiShots