Hoefijzer verwijderen
Edigit 2020
© DigiShots
Hoefijzer verwijderen Edigit 2020 © DigiShots DigiShots

Hoefsmid roept op: “Draag oogbescherming wanneer je met paarden werkt”

Algemeen

Een hoefsmid die bij een bizar incident bijna zijn oog verloor, roept op om oogbescherming te dragen wanneer je met paarden werkt. 

Advertisement

Oogbal barstte

De Brit Charlie Madden werkt al 13 jaar als hoefsmid. In februari was hij een voor hem onbekend paard aan het beslaan. Hij vertelt aan Horse and Hound: “Er was niemand anders in de buurt. Terwijl ik bezig was met de voorvoeten, was het paard al wat onrustig. Ik deed een achtervoet en toen ik die neerzette, ging hij wat hangen. Toen ik me omdraaide, ging hij helemaal in de achteruit. Het touw brak niet, maar het halster wel. De metalen kaakring schoot weg en belandde in mijn oog. Mijn oogbal barstte en het vocht liep over mijn hele gezicht, het was vreselijk.”

Wilde eerst spullen opruimen

Binnen de tien seconden kon Madden niets meer zien uit het oog. “Het was heel raar, het voelde alsof ik een slag in mijn gezicht had gekregen, maar het deed geen pijn. Een vriendin van mij woont vlak naast de stal, dus ik belde haar. Toen ik zei dat mijn oogbal gebarsten was, geloofde ze me eerst niet.”

De vriendin en haar ouders kwamen ter plaatse en zeiden Madden dat hij naar het ziekenhuis moest. “Ze waren in paniek, maar ik wilde eerst mijn spullen inpakken. Ik wil dat mijn busje op een bepaalde manier ingeladen is en ik wilde het verlengsnoer oprollen, zodat er geen paarden geëlektrocuteerd zouden worden.”

Nog maar 5% zicht

Madden onderging een operatie van drie uur lang en zijn oog kon gered worden. “De iris was door het gat aan het komen, dus dat moesten ze er terug induwen en mijn oogbol dichtnaaien.” Het oog ziet er nu zo goed als normaal uit, maar Madden kan met het oog maar 5% meer zien. “Het had veel erger kunnen zijn. Ik draag nu een bril en ben gewoon blij dat ze het oog niet moesten verwijderen.” Maar de blessure heeft wel zijn leven veranderd. Madden kon maanden niet werken en werkt nu alleen deeltijds. Hij bekapt nu ook vooral.

Vermoeid

“Ik werkte heel veel voor het ongeluk, al sinds mijn 18de. Ik ben nu 32 en begon me al vermoeid te voelen. Toen zat ik vier à vijf maanden zonder inkomen en dat overleefde ik ook. Dus ik dacht, moet ik nu echt zes dagen per week het onderste uit de kan halen? Dat was een reality check: ik werkte hard en verdiende een goed loon, maar ik genoot er niet van. Nu overleef ik en ben ik gelukkig.”

In een klein hoekje

“Het is gevaarlijk werk om paarden te beslaan. Ik heb altijd tegen mijn moeder gezegd dat ik op een dag gewond zou raken, door een schop tegen mijn hoofd. Ik had nooit gedacht dat het dit zou worden. Je bent je er niet bewust van hoe belangrijk je ogen zijn, tot dit gebeurt. Nu kom ik niet meer bij een paard zonder mijn bril of beschermbril op. Ik wil dus iedereen die bezig is met paarden oproepen om oogbescherming te dragen. Je kan zelfs gewond raken als je je paard vastmaakt.”

Bron: Horse and Hound

Foto: DigiShots