Marijke Visser - Rouchka de Luc
FEI World Equestrian Games Tryon 2018
© DigiShots
Marijke Visser - Rouchka de Luc FEI World Equestrian Games Tryon 2018 © DigiShots Leanjo de Koster

EK Endurance | Marijke Visser: “Richtingspijltje gemist, ongelofelijk balen!”

Algemeen

De kopgroep van vier ruiters, waaronder de Nederlandse Marijke Visser, reed in de laatste etappe van het EK endurance voor senioren een verkeerde route. Zij reden daardoor zeker tien kilometer om, waardoor de Spaanse Angel Soy Coll met Warrens Hill Chayze uiterst verrassend als eerste over de eindstreep kwam.

Advertisement

Spanje wint goud

De leider  van de kopgroep, de Fransman Jean Philippe Frances met Bolt de Venelles, die met ruim twee minuten voorsprong op Coll in deze laatste ronde van start ging, kwam uiteindelijk op 23 minuten achterstand als zevende over de eindstreep. De Spanjaard Jaume Punti Dachs, die met Echo Falls ook deel uitmaakte van deze kopgroep en als zesde eindigde, kon toch juichend over de eindstreep rijden, want dankzij hem won Spanje goud in de landenwedstrijd. 

Marijke Visser baalt van verkeerde afslag 

Het verhaal van dit EK was natuurlijk de blunder van de kopgroep door op een plek waar men af had moeten slaan rechtdoor reed. “Ik reed als vierde en laatste ruiter in de kopgroep. Dat was logisch, want ik was ook als laatste van dit groepje vertrokken, maar wist binnen drie kilometer de aansluiting te vinden. De leider heeft een richtingspijltje gemist, hoe dat te verklaren is ik weet het echt niet. Vooral in de laatste etappe rij je redelijk voluit en was ik geconcentreerd op de andere drie. Als de eerste ruiter dan een pijltje mist is het verklaarbaar dat we met zijn drieën achter hem aan bleven rijden. Doordat we geen routepijltjes meer zagen kwamen we erachter dat we verkeerd zaten, maar voordat je dan weer op de route zit …”, vertelde een zwaar balende Marijke Visser, nadat haar inmiddels 16-jarige paard Rouchka de Luc zonder enige probleem ook de allerlaatste veterinaire keuring had doorstaan.

Marijke Visser op 9e plaats de beste Nederlander

“Ik had een ongelooflijk goed gevoel en Rouchka voelde nog ongelooflijk fit, zodat ik er van overtuigd ben dat we de drie overige leden van de kopgroep het nakijken hadden gegeven. We hadden ze er echt verslagen in de eindsprint. Daarom loop ik echt te balen. Dat ik nu als laatste van deze voormalige klassementsleiders over de eindstreep kwam deert me niet. Ik heb ze rustig laten gaan en ben op mijn gemak naar de eindstreep gereden. Of ik nu zesde werd of zoals nu negende maakt me niet uit, daarvoor is mijn paard mij te dierbaar”, aldus Marijke Visser. De Nederlandse amazone wil de organisatie geen enkel verwijt maken. “Het was simpelweg onze eigen stomme schuld, want wij hebben de fout gemaakt en niet de organisatie. De route was steeds en overal heel duidelijk aangegeven”, stelde zij onomwonden.

Visser hoopt er met Rouchka de Luc ook volgend jaar op het WK weer bij te zijn

De in de endurance sport uiterst gelouterde 16-jarige Roucka de Luc leek dit EK op het lijf geschreven te zijn. Het paard houdt van een technisch lastig parcours en dat was deze 160 kilometer lange wedstrijd. Lastig, omdat er in alle etappes veel bochten gereden moeten worden, waardoor er tempo terug genomen moest worden om daarna weer te worden opgevoerd. “Deze wedstrijd paste mijn paard perfect beter dan het wereldkampioenschapsparcours dat ons volgend jaar in het Italiaanse Verona wordt voorgeschoteld. Daarnaast is mijn paardje dan 17, maar als hij nog net zo fit aanvoelt als in de voornbereidingen op dit EK dan denk ik dat we er samen weer bij zijn” vertelde Visser, die omstuwd door Nederlandse supporters de emoties even niet de baas kan en in tranen uitbarstte. 

Dubbel goud voor Spanje

Het goud in de wedstrijd ging uiterst verrassend naar de Spaanse Angel Soy Coll met Warrens Hill Chayze, die de afstand van 160 kilometer overbrugde met een gemiddelde snelheid van 20.99 km/u en daar in totaal 7 uur, 27 minuten en 21 seconden over deed. Op twee en een halve minuut achterstand kwam de Fransman Vincent Gaudriot met Bum Baya d’Aqui over de eindstreep, terwijl de Spaanse Maria Alvarez Ponton met JM Elegido het brons opeiste. In de landenwedstrijd ging de zege naar Spanje, voor Frankrijk, terwijl België het brons veroverde.

Nederlandse team vijfde

Naast Marijke Visser gingen voor Nederland ook Carmen Römer met Top Spin, Michelle Nooijen met Czartowczyk en Donna Oudshoorn met Valkan van de Elzahoeve van start. Römer eindigde met een achterstand van 1uur en 48 minuten op de winnaar als 19de, terwijl Nooijen als 22ste over de eindstreep kwam toen de avond reeds was gevallen. Haar achterstand bedroeg 2 uur en 40 minuten op de winnaar. Daarmee had Nederland ook het team aan de eindstreep, dat als vijfde eindigde.  Het paard van Donna Oudshoorn werd door de veterinairen na de vierde etappe uit de wedstrijd genomen.

Strenge veterinaire controle

De uiterst scherpe veterinaire controle op de paarden wierp zijn vruchten af. “Wij zijn er in de eerste plaats voor om preventief op te treden. Als wij denken dat een paard niet top fit aan de volgende etappe kan beginnen dan zijn we onverbiddelijk in onze beslissing en nemen wij het paard uit de wedstrijd. Dat is in het merendeel van de gevallen waarin we besloten het paard uit de wedstrijd te nemen aan de orde geweest. Daarnaast hebben we een paar keer moeten besluiten een paard de strijd te laten staken omdat het niet helemaal regelmatig was in de beweging”, aldus de Zuid-Afrikaanse voorzitter van de veterinaire commissie Gerhard van der Westhuizen, die in Ermelo actief was. Daarmee verklaarde Van der Westhuizen het aantal van 27 uitvallers van de 55 starters in deze wedstrijd.

Tekst: Jacob Melissen

Foto: Digishots