Afbeelding

Felicia Cramer: “Na alle tegenslagen niet verwacht nog te kunnen rijden”

Algemeen

Na een auto-ongeluk in 2015 zat Felicia Cramer een hele tijd thuis, totdat ze de welshpony Summer kocht, die ervoor zorgde dat ze weer plezier kreeg in de paarden. Samen met haar moeder kocht vervolgens ze de tinkermerrie Starlight, waar ze door omstandigheden al vrij snel de zorg alleen voor moest dragen. Na behoorlijk wat tegenslagen, verkeerde diagnoses en dieptepunten, is de combinatie nu eindelijk weer op de goede weg.

Advertisement

Starlight 

“Toen we op zoek gingen naar een tinker, hadden we eigenlijk een ander paard op het oog”, blikt Cramer terug. “Helaas had hij hartproblemen dus kwam hij niet door de keuring. Omdat we op dat moment op een handelstal stonden, kwam er een nieuwe tinker voor terug: Starlight. In de eerste instantie waren we niet gelijk weg van haar en wilden we zelf op zoek gaan, maar toen we Star in de wei tegenkwamen met een verbande neus, besloten we haar toch een kans te geven. Zodoende hielden we ons steeds meer bezig met haar en kwamen we erachter dat het echt een ontzettend lief paard is, vooral voor mijn moeder. Al vrij snel hakten we de knoop door en besloten we haar te kopen”.

Bewuster 

De merrie werd verkocht als 4,5-jarige, maar bleek later pas twee jaar oud te zijn. “Mijn moeder had haar gekocht voor zichzelf, maar een maand later kwamen we erachter dat ze ernstig ziek is. Na veel operaties en chemotherapieën is ze niet meer in staat om voor Star te zorgen, dus besloot ik om me te ontfermen over zowel Star als voor de welshpony die ik toen nog steeds had”. Omdat de amazone in verwachting raakte van haar eerste kindje, besloot ze uiteindelijk een nieuwe eigenaar te zoeken voor Summer. “Vanaf dat moment ben ik veel meer met Star aan de gang gegaan”.

Cramer vervolgt: “Ik kwam van de manege af, had opeens een grote pony en ik moest alles zelf uitzoeken. Er ging een hele wereld voor me open, want ik leerde op een andere manier naar paarden kijken. Ik ben begonnen met wandelen en heb dat later uitgebreid naar longeren”. Twee jaar geleden verhuisde de combinatie naar een andere stal. “Vanaf toen ben ik veel bewuster naar haar gaan kijken, wat heeft ze nodig en wanneer is ze gezond”.

CPL

De tinker heeft last van CPL, wat niet meer over gaat, en kampte vorig jaar flink met haar gezondheid. “Het was sowieso al een schok toen ik dat hoorde, want dat kan alleen maar verergeren. We zijn echt op de proef gesteld want ze heeft hele grote wonden gehad, die de dierenarts met sedatie moest behandelen omdat Star in paniek raakt als je haar benen aanraakt”. In februari raakte de merrie ook nog eens hoefbevangen, maar dat werd in de eerste instantie niet gediagnostiseerd door drie dierenartsen die langs zijn gekomen. “Pas toen ik haar van het land afhaalde en op de paddock zette, begon ze op te knappen”, legt de amazone uit.

Diagnose

Omdat de amazone het niet vertrouwde besloot ze bloed te laten prikken, maar ook daar kwam niks uit. Daarom besloot ze in het buitenseizoen toch om de merrie weer op gras te zetten. “Mijn zadelmaker maakte toen de opmerking dat Star wel eens hoefbevangen kon zijn, waar ik behoorlijk van schrok. Omdat dat mijn dierenarts het niet gelijk kon plaatsen, besloten we om in juni naar de kliniek in Bodengraven te gaan, waar gelijk hoefbevangenheid werd vastgesteld. Mijn mond viel letterlijk open”, geeft ze toe. “We hebben toen foto’s gemaakt van de voorhoeven waar een lichte hoefkanteling op te zien was”.

Koliek

Bij de kliniek kreeg Cramer het advies om metabolenspuiten aan haar paard te geven om overgewicht te beperken. “Ik ging naar huis met een diagnose die te verhelpen was, daar was ik echt in shock over. In de eerste instantie was ik opgelucht, totdat ik in juli een video kreeg van een stalgenootje waarop te zien was hoe Star naar haar buik hapte. Ze was in paniek door haar uitloop aan het rennen en aan het rollen, het was echt levensgevaarlijk. Normaal is het een schat van een pony, maar je kon niet bij haar in de buurt komen op dat moment. De dierenarts is met spoed gekomen en constateerde dat ze koliek had, die ze op had gelopen door de medicijnen tegen hoefbevangenheid”.

Na de koliekaanval stond de merrie weer acuut bevangen, waardoor Cramer al haar hoop vestigde op bloedzuigertherapie en acupunctuur. “In combinatie met voedingsconsult en een goede bekapper is mijn paard er weer bovenop gekomen”, legt ze uit. “Uiteindelijk heb ik mijn eigen plan getrokken en heb ik een veel blijer paard dan ik ooit gehad heb”.

Automatische piloot

Het was een zware periode voor de combinatie. “Ik heb maanden op automatische piloot geleefd, omdat ik ook nog een gezin en werk heb. Ik was erg gestrest en overspannen, omdat ik Star niet meer zag verbeteren. In de week dat ze niet verbeterde en koliek kreeg, heb ik ook echt wel gedacht aan opgeven. Ik heb altijd gezegd dat als ze het niet meer trekt met haar CPL en ik niks meer voor haar kan betekenen, ik haar laat gaan. Bijhouden omdat ik dat wil kan ik echt niet maken”.

Vrolijk

Ondanks alle tegenslagen gaat het nu onwijs goed met Starlight. “Het gaat fantastisch, ze is heel vrolijk en aan het puberen. Ze is net zes geworden en echt gewoon rebels. Sinds kort zijn we het rijden weer aan het opbouwen en hebben we vandaag onze tweede les, wat gewoon geweldig is. Achteraf gezien had ik nooit durven dromen dat we weer zouden kunnen rijden”.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Shoots by Cindy