Mío Espejados Viento
Mío Espejados Viento © Isa Vos Photography

Alissa Sahetapij: “Bizar om kenmerken van drie paarden in één paard terug te zien”

Algemeen

Na enorme tegenslagen moest Alissa Sahetapij in korte tijd noodgedwongen afscheid nemen van drie paarden. Ondanks dat ze niet gelijk op zoek was naar wat nieuws, kwam ze online een PRE tegen waar ze op slag verliefd op werd, omdat ze kenmerken van al haar drie oude paarden terugzag vanaf de foto. Ze besloot een gokje te wagen en de merrie te importeren vanuit Spanje, om helemaal opnieuw te beginnen aan haar weg naar het Z.

Advertisement

Melanomen

“De tegenslagen begonnen vorig jaar, toen Mío Espejados Viento melanomen kreeg, waar hij heel ziek van werd”, steekt de amazone van wal. “Op een gegeven moment kreeg hij deze ook op zijn oog, wat opereren heel erg moeilijk maakte. Daarnaast komen melanomen vaak terug en had hij er echt last van dus heb ik besloten om hem in te laten slapen”. In de week dat Sahepatij afscheid nam van haar ruin, viel ze hard van haar KWPN-merrie Hayfa (v. Charmeur). “Het was de tweede keer dat ik zo hard van haar af viel dat ik met de ambulance moest worden opgehaald”, vervolgt ze. “Het klikte gewoon niet tussen ons, waardoor ik de afgelopen drie jaar het plezier ben verloren”.

Otoesha

Drie weken nadat de amazone afscheid moest nemen van haar PRE én afgevoerd werd naar het ziekenhuis, kreeg ze opnieuw een tegenslag te verduren. Haar 1,5-jarige Johnson-dochter Otoesha de Flora liep bloedwormen op en stond tien dagen ziek op de kliniek. “Haar hele darmwand was kapot. Door de kliniek werd verteld dat ze echt een zorgenkindje zou worden en er waren behandelplannen, maar er was geen zekerheid dat die zouden werken en of Otoesha wakker zou worden uit narcose. Dus heb ik ook afscheid van haar moeten nemen”.


Heftige periode

Op dat moment stond alleen Hayfa nog op stal bij de amazone, maar echt rijden wilde Sahetapij niet meer. “Ik durfde er niet meer op omdat ik al twee keer heel hard gevallen was, waarvan één keer zo hard dat mijn hele cap kapot was. Het was een heftige periode. Zelf wilde ik graag het Z halen, maar ondanks al mijn geduld en moeite lukte het gewoon niet. Lessen, osteopaten, onderzoeken, niks wees uit waar haar gedrag vandaan kwam. Het was altijd aankijken hoe haar dagelijkse humeur was. Toen ik de tweede keer van haar af viel realiseerde ik me in de ambulance dat het het niet waard was om elke keer zo’n strijd te voeren”. De amazone besloot een nieuw huis voor de merrie te zoeken en vond dit bij kennissen, waarbij Hayfa helemaal op haar plek is.


Hyafa 

Kenmerken

Toen Hayfa wegging, kwam de amazone Alfa de Girasol tegen, waar ze gelijk bij het zien van een foto een goed gevoel bij kreeg. “Ik ben totaal niet zweverig”, legt ze de situatie lachend uit. “Maar mijn oude veulen heette Otoesha de Flora, wat linkt naar ‘de Girasol’ en in het Spaans allebei met bloemen te maken heeft. Daarbij was het een PRE, net zoals Mío Espejados Viento én is ze zwart, net als Hayfa. Het was gewoon bizar om kenmerken van de andere drie paarden in één paard terug te zien”. De amazone besloot de PRE te importeren vanuit Spanje. “Het is gek om een paard te kopen dat je niet in het echt gezien hebt, maar tot heden is ze echt heel braaf en kan ik alles met haar doen”.


Alfa de Girasol  

Bizar

Sahepatij heeft de merrie zelf beleerd en is nu bezig met het opleiden. “Uiteindelijk hoop ik haar naar het Z te kunnen rijden, maar dat duurt nog wel even want ze is nog jong. Na het slechte nieuws van de ander paarden wist ik gelijk dat zij mijn nieuwe paard zou worden, wat zo’n gok het echt waard maakt. Het is bizar dat het zo is uitgepakt”, sluit de amazone af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Isa Vos/ Privébezit Alissa Sahetapij

Afbeelding
Hyafa
Alfa de Girasol