Afbeelding

Xenia Kalogiros: “Het Z bereiken op een paardvriendelijke manier”

Dressuur

Toen Xenia Kalogiros 4,5 jaar terug bij de Haflinger x Appaloosa Sproet ging kijken, viel ze op slag voor de gespikkelde ruin. Ondanks dat hij niet het standaard type dressuurpaard is én op dat moment nog heel groen was, besloot ze de uitdaging aan te gaan om er een sportpony van te maken. Ondertussen verschijnt de combinatie al weer een jaar in de ring en hoopt Kalogiros binnenkort de overstap naar het M1 te gaan maken.

Advertisement

Stippels

“Mijn oude verzorgpaard werd ingeslapen, dus ik besloot om op zoek te gaan naar mijn eerste eigen paard”, blikt de amazone terug. “Een van mijn beste vriendinnen heeft ook een appaloosa-kruising, waar ik altijd al een zwak voor heb gehad. Nadat ik veel bruine paarden heb bekeken, kwam ik een harige pluizenbal met stippels tegen op Marktplaats: Sproet. Op dat moment kon hij nog helemaal niks, ze hadden er twee keer opgezeten, maar daar was het bij gebleven. Toen ik hem voor het eerst zag kwam hij gelijk naar mij toe terwijl hij heel typisch hinnikte en was ik gelijk weg van hem, waardoor ik hem gelijk gekocht heb”.

Rustig aan

Omdat er op de pensionstal waar Sproet heen ging geen plek was, bleef hij nog een maandje bij zijn toenmalige eigenaren. Vervolgens pakte Kalogiros hem de eerste maanden rustig op vanaf de grond, om de ruin goed uit te laten groeien. “Uiteindelijk was hij zo braaf, dat ik er gewoon spontaan een keer op ben gaan zitten, waarna ik er drie keer per week voor een paar minuten mee weg kon rijden”.

Precies een jaar geleden startte de combinatie voor het eerst op B-niveau. “Door de Corona hebben we rustig aan gedaan, al waren we binnen anderhalve maand het L1 door”, vervolgt ze lachend. “Ondertussen hebben we alweer vier winstpunten in het L2 en hoop ik in oktober M1 te kunnen starten”.

Lol met je knol

“Ik had niet verwacht dat hij zo snel, zo goed zou lopen”, stelt de amazone. De afgelopen drie keer dat ik L2 ben gestart heb ik elke keer boven de 190 punten gereden. Mijn doel is het Z bereiken op een paardvriendelijke manier. ‘Lol met je knol’, is voor mij gewoon heel belangrijk. Sproet is met zijn 1.57M-hoogte niet het meest standaard dressuurpaard, maar hij is wel heel compact dus zijn kwaliteiten liggen bij het verzamelen”.

Subtop

De amazone had nooit verwacht dat ze de klassen door zou vliegen met de spikkelpony. “Ik had niet verwacht dat we na een jaar al L2 zouden rijden. Ik ben echt heel trots op Sproet, hij doet het allemaal voor me. Hij pakt alles relaxt aan en loopt in de ring alsof hij het al jaren doet. Ik heb het idee dat we samen heel veel plezier hebben, dat vind ik echt het leukste van alles”.

De subtop is een droom van Kalogiros “Als ik heel groot mag dromen hoop ik dat we uiteindelijk het ZZ-Zwaar kunnen bereiken, dat is een mooi doel”, sluit ze gedreven af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Fotogeniekfotografie

Afbeelding