Afbeelding

Van ‘koetspaard’ naar het ZZ-licht: “Nooit verwacht dat dit zou lukken”

Dressuur

Eigenlijk was het de bedoeling dat de Tinker Gilroy voor de wagen zou gaan lopen, maar dat plan veranderde al snel toen de bleek dat zwarte ruin talent heeft onder het zadel. Hij werd door Jose Boogaard opgeleid tot het M2, waarna haar dochter Naomi op 12-jarige leeftijd de teugels overnam. Ondertussen maakt de combinatie zich klaar voor het ZZ-licht, iets dat Naomi nooit verwacht had te behalen met de Tinker. 

Advertisement

Op slag verliefd

“We waren op slag verliefd toen we Gilroy op een video zagen, dus we besloten om naar de andere kant van het land te reizen om hem op te zoeken”, blikt Naomi terug naar toen ze de toen 2-jarige ruin voor het eerst zag. “Gelijk toen hij naar het hek toe kwamen wisten we dat dit het perfecte paard voor ons was. Op het eerste gezicht lijkt het een beetje een sukkeltje door zijn aparte uitstraling, maar dat hij het totaal niet als je hem beter leert kennen”.

Werklustig

Omdat het beleren voor de wagen makkelijker zou zijn als de ruin ook onder het zadel liep, werd er besloten om hem eerst in te rijden. “Zo kon hij wennen aan de hulpen en het sturen, wat hij heel goed oppakte. Het rijden ging zelfs zo goed dat mijn instructrice aanraadde om een keer op wedstrijd te gaan”, vult Jose aan. “Ik ben voor de lol een paar keer gestart, wat echt supergoed ging. Gilroy is erg werklustig en loopt heel graag voor je”.

Talententeam

Jose reed de ruin naar het M2 en daarna nam Naomi plaats in het zadel van de tinker. “Naomi werd te groot voor haar pony, dus ze is toen gaan rijden met Gilroy. Eigenlijk was het meer voor de fun, maar het ging zo goed dat ze in een mum van tijd alle klassen tot en met het Z1 hadden uitgereden. Daarnaast waren ze opgenomen in het talententeam van Zeeland, waar ze twee jaar in gereden hebben”.

Tank

Onder leiding van Stephanie de Frel traint de combinatie nu door voor hun ZZlicht-debuut. “Gilroy doet iedereen verstelt staan van wat hij kan. Zijn uitgestrekte gangen zijn niet spectaculair, maar de rest van de oefeningen doet hij bijzonder goed. In de ring doet hij altijd zijn best”. Ondanks dat de tinker talent heeft voor het hogere werk, merkt Naomi in de ring dat zijn uiterlijk niet altijd in hun voordeel werkt. “Wij moeten net even een tandje extra bijzetten om net zoals de rest beoordeeld te worden”, legt ze uit. “Gilroy is niet heel groot of soepel, het is echt een tank die de ring binnenkomt, daar moet de jury wel van houden”.

Heel leuk

“Hij is superbraaf in de ring en gaat overal langs. Zijn schouderbinnenwaarts, travers, appuyementen en wissels doet hij echt heel goed”, vervolgt Naomi. “Het belangrijkste is dat hij het zelf heel erg leuk vindt, dat merk ik aan hem als hij op wedstrijd gaat, dan doet hij net een beetje extra zijn best”.

Gouden band

De amazone had nooit verwacht dit met de tinker te halen. “Mijn doel was om het Z1 te bereiken, al stel ik dat nu bij tot het ZZ-Zwaar”, lacht ze. “Ik ben onwijs trots op wat we allemaal kunnen doen. Ik kan zo opstappen om naar het strand of het dorp te gaan, terwijl we een dag later weer in de ring verschijnen. We hebben gewoon echt een gouden band. Stiekem is het een droom om in de Lichte Tour te verschijnen, gewoon om die slipjas aan te kunnen, we gaan zien of dat lukt”, sluit ze enthousiast af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Aliki de Zwart