Van Der Vleuten Maikel, NED, Beauville Z, 373
Olympic Games Tokyo 2021
© Hippo Foto - Dirk Caremans
04/08/2021
Van Der Vleuten Maikel, NED, Beauville Z, 373 Olympic Games Tokyo 2021 © Hippo Foto - Dirk Caremans 04/08/2021 Hippo Foto

#Tokio | Maikel van der Vleuten: “Dat was de mooiste reactie die ik heb gekregen na mijn medaille”

Algemeen

Het was hangen en wurgen. Na afloop kon er wel een glimlach vanaf. Maikel van der Vleuten haalde voor Nederland de teamfinale van de Olympische Spelen binnen. Samen met Beauville Z incasseerde hij 8 strafpunten, terwijl de combinatie er 10 mocht hebben. Een balk meer, en de Nederlandse springruiters hadden naar huis gekund. Na afloop spraken we in Tokio met Maikel van der Vleuten.

Advertisement

“Het was op de valreep”, beaamde Maikel van der Vleuten. “Het was minder zwaar dan de individuele finale, maar toch was het op de een of andere manier een vervelend parcours om nul te rijden. Soms heb je van die parcoursen dat je ‘m vooraf loopt en dan denkt dat het goed te doen zou moeten zijn. Qua hoogte, qua afstanden. Maar dan blijkt het toch vervelend te zijn om te rijden. Vooral dat lijntje van de muur naar de oxer.”

Lullige fout

“Die eerste fout was een lullige. Die had ik nog niet zo vroeg verwacht. Misschien nog iets te voorwaarts van de barrage in de individuele finale. Het was zwaar voor de paarden. Wat Beauville tot nu toe in de benen heeft, heeft natuurlijk zeker niet geholpen. Na die tweede fout heeft hij zich er goed doorheen gevochten. Het was voldoende om het team verder te helpen.”

Nog 1 keer vlammen

“Gelukkig heeft het resultaat van vandaag geen gevolgen voor morgen. Op de startvolgorde na, maar goed. Die druk blijft er toch met 3 ruiters. Of je nu voorin of achterin start. Dit heeft ons zeker wakker geschud. Laten we proberen om die paarden morgen nog een keer zo gemotiveerd te krijgen om er nog iets meer uit te halen. Ik hoop dat er nog genoeg kracht in Beauville zit om er nog wat uit te halen. Hij zal zeker vechten voor mij, maar het is toch anders dan hij gewend is. Dan werkt hij naar die ene Grand Prix. Dan probeer je één dag te vlammen. Nu is het gewoon vier dagen. Plus barrage. Plus warming up. Dat is niet niks. De vermoeidheid gaat morgen zeker een rol spelen. Daar ben ik van overtuigd.”

Mooiste reactie na zijn medaille

Na zijn bronzen olympische medaille is er het nodige op hem afgekomen. “Ja, best veel. Veel aandacht. Veel berichten, veel positieve berichten, ja. Wat natuurlijk super is. Na die finale gaat er een soort, pfff, het is geweest. Daarna moet je je toch zien op te laden weer voor deze wedstrijd. Ik had een klein beetje het gevoel dat het hoogtepunt al is geweest, wat natuurlijk niet zo is. Maar het is toch anders. Ik heb zoveel mooie reactie gehad. Ik waardeer iedereen die mij een berichtje stuurt. Ik heb ze alleen nog niet allemaal kunnen beantwoorden. Het mooiste is toch wel dat mensen zeggen dat ze respect hebben voor mijn manier van werken met paarden. Dat is gewoon fijn om te horen. Dat doet zeker wat met je.”

Door: Robert Hüsken