Kim de Jonge met Future.
Kim de Jonge met Future. Foto: Equismits

Grand Prix-dekhengst Future overleden: “Er is geen paard zoals hij”

Fokkerij

Kim de Jonge laat weten dat ze de dekhengst Future (v. Florestan I) vanmorgen heeft laten gaan. De hengst was inmiddels 23 en heeft de laatste 3,5 jaar van zijn pensioen mogen genieten als de koning van de stal en de wei.

Advertisement

Heftige artrose

Future is niet overleden aan een ongeval of een acute ziekte. “De laatste jaren had hij al veel last van artrose”, vertelt De Jonge. “Het afgelopen jaar werd het steeds erger. Gisteren haalde ik hem uit de wei en toen was het zó erg ... Zijn benen waren normaal gesproken al dik, maar nu al helemaal. De artrose werd hem te veel, daardoor werd het lopen minder en werd hij ook dunner. Op een gegeven moment is het dan gewoon klaar.”

Helder van geest

De amazone vervolgt haar verhaal: “Zijn benen hielden ermee op, maar zijn geest was nog zo helder. Hij was echt nog wel fit. Dat maakte het extra moeilijk om hem in te laten slapen. Hij wilde nog zo graag, ging vaak nog bokkend en in vol tempo naar de wei. Dan liet ik hem ook maar gewoon gaan en rende ik er achteraan, want hem tegenhouden maakte het alleen maar erger. Zijn geest had nog zoveel zin, maar zijn lichaam werkte nu niet meer mee.”

Alles met plezier

De hengst genoot zijn opleiding in Duitsland en kwam daarna in Nederland uit in de Lichte tour onder Marlies van Baalen. Na zijn Grand Prix-carrière onder Stephanie Peters kwam hij kort uit onder Maria van den Dungen. Daarna heeft hij onder Kim nog in de Subtop gelopen. “Dat ging heel erg goed en ik was altijd hartstikke trots op hem. Hij deed altijd zijn best voor mij en hij deed alles met plezier”, klinkt ze geëmotioneerd. “De afgelopen 3,5 jaar was hij met pensioen en liep hij iedere dag op de weide. Hij heeft fijne laatste jaren gehad en dat is een geruststelling. Wat ik het meest ga missen aan Future is zijn karakter. Dat paard betekende zo veel voor mij. Hij was echt bijzonder en de koning van stal.”

Stampen in stal

“Als ik langs hem heen liep naar het keukentje in de stal, dan wilde hij altijd een aai of een suikerklontje. Gaf je hem niks, dan beukte hij wel tegen de stal aan om je te laten weten dat hij er was. Wanneer ik andere paarden reed kon hij vanuit zijn luik naar de bak rijden. Dan stond hij ook te stampen in zijn stal tot ik van het andere paard af was en hem aandacht kwam geven. Zodra ik met een ander paard bezig was vond hij het echt niet grappig.”

Top karakter

“Future was echt hartstikke zinnig. Als ik hij geen zin had in slobber, dan gaf ik hem biks. Had hij geen zin in biks, dan kreeg hij wel wat anders. Hij wist precies wat hij wel en niet wilde. Hij had daarnaast echt een top karakter en was harstikke lief. Ik had geen beter paard kunnen hebben. Ik denk dan ook dat ik nooit meer een paard krijg zoals hem. Future was heel speciaal.” 

Geen paard zoals Future

De amazone heeft nog wel sperma in laten vriezen, maar weet niet of ze er een nakomeling mee gaat fokken. “Het is leuk als je een nakomeling van hem rijdt, maar het is nooit Future zelf. En dat ga je willen vergelijken. Er is geen paard zoals Future, dus het zou wel leuk zijn maar je weet niet hoe dat uitpakt. Het zit in het vat en we kunnen altijd nog zeggen dat we nog een veulentje fokken. Voor nu ga ik Future gewoon heel erg missen.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Equismits

Marlies van Baalen - Future
CHIO Rotterdam 2008
© DigiShots