Devenda DIjkstra - Hero
NK Dressuur 2021
© DigiShots
Devenda DIjkstra - Hero NK Dressuur 2021 © DigiShots DigiShots

Devenda Dijkstra: “Stiekem heel stoer dat ik Hero zelf heb opgeleid”

Algemeen

In haar eerste én laatste jaar U25 weet Devenda Dijkstra zich met haar zelf opgeleidde Hero (v. Johnson) te selecteren voor het EK U25. “Eigenlijk was ik bang dat ik een beetje te laat was met U25 starten, maar het is nu toch gelukt!”, vertelt ze enthousiast.

Advertisement

Stil houden

De amazone werd gisteren door de bondscoach gebeld met het nieuws dat ze mee mocht. “Ik stond in de winkel en was zó blij, dat ik gelijk een vreugdedansje deed en zei: ‘Ik mag naar het EK!’. Dat was niet helemaal de bedoeling, zei Monique (Peutz, red.). Eigenlijk moest ik het nog even stil houden. Dat was dus niet helemaal gelukt ...”, lacht ze.

Stiekem wel gehoopt

“Ik had stiekem al een beetje gehoopt dat ik mocht gaan”, vertelt ze verder. “We hebben er heel erg ons best voor gedaan dus ik ben super blij dat het is gelukt. Op het NK waren we natuurlijk ook tweede. Op de eerste dag, die voor de selecties telde, waren we derde. Eén observatiewedstrijd is wat minder gegaan. Daarom was ik wel een beetje bang dat de laatste niet goed zou gaan en het dan twijfelachtig zou worden. Gelukkig hebben we die gewonnen en dacht ik dus stiekem al wel dat we er bij moesten zitten.”

Binnen drie jaar

Devenda reed Hero binnen drie jaar van de B naar U25-niveau. “Ik had vorig jaar ook nog niet durven dromen dat we nu zo ver zouden zijn. Eerlijk gezegd dacht ik dat ik overal een beetje laat voor was. Ik had niet veel wedstrijdervaring dus ik dacht dat ik net een beetje te laat bij de U25 kwam. Toen ik eenmaal daar mocht rijden dacht ik dat het EK net een paar maanden te vroeg was, maar dat bleek dus uiteindelijk niet zo te zijn.”

Heel snel gegaan

“Ik had het er gisteren nog over met Laurens (van Lieren, red.). Hij had een wat ouder Grand Prix-paard die recent is verkocht naar Japan. 2,5 jaar geleden zei ik hem dat ik dit paard eigenlijk wel in de U25 zou willen starten omdat ik bang was dat het met een ander paard niet zou lukken. Maar gisteren kwam ik tot de conclusie: ik had op een ander paard kunnen rijden, maar het had niet sneller kunnen gaan dan het nu is gegaan. Vorig jaar waren er vanwege corona geen wedstrijden, dus ik had hoe dan ook dit jaar pas U25 gereden.”

Leukste paard

“Het was dus eigenlijk niet sneller gegaan met een paard dat alles al kende. Nu vind ik het juist heel gaaf dat ik Hero zelf heb opgeleid. Vanaf de B hebben we alles samen gedaan en dat vind ik stiekem wel heel stoer. Hero staat naar mijn hand en is echt mijn maatje. Hij past goed bij mij. Ik vind Hero het leukste paard van de hele wereld. Leuker dan alle andere paarden, terwijl ik echt wel leuke paarden heb staan. Hero past bij mij en is voor mij dan ook heel makkelijk te rijden.”

Enorm genieten

Hoe blikt Devenda vooruit op het EK? “Ik heb tot nu toe scores van in de 70% gereden. Als je mee wil doen op het EK, moet dat denk ik nog wel wat omhoog. We gaan daar heel hard naartoe trainen. Ik durf niet te roepen dat we daar voor een hogere score gaan, maar we gaan het in ieder geval proberen. Verder vind ik het super leuk om mee te gaan. Het is voor mij mijn eerste en laatste jaar in de U25, dus ik wil er vooral enorm van genieten. Het is volgens mij een leuk en gezellig team, dus dat moet helemaal goedkomen.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: DigiShots.nl