Afbeelding

Sander Meerveld: “Recreatiepaarden worden steeds duurder”

Algemeen

Sander Meerveld heeft vanaf huis uit niks meegekregen met paarden, maar is wel altijd al geïnteresseerd geweest in dieren. Via via kocht hij een KWPN-merrie voor de fokkerij en verkocht hij af en toe een pony, waardoor het balletje begon te rollen. Ondertussen heeft Meerveld zijn roeping gevonden en heeft hij samen met Lione Wittebol handelstal Meerveld Horses opgericht, waarmee hij particulieren en maneges de kans geeft om goede recreatiepaarden te kopen. 

Advertisement

Schapenboer

“Omdat mijn ouders niet in de paarden zaten, heb ik het bedrijf zelf opgestart”, begint Meerveld te vertellen. “Ik ben zelf altijd hobbymatig bezig geweest met dieren. Het begon met handelen in pluimvee en vervolgens kwam ik terecht op de opleiding Diermanagement in Barneveld. Door de stages die ik heb gevolgd kwam ik terecht bij een schapenboer die zich ook bezighield met de paardenfokkerij. Dat vond ik heel interessant en wekte steeds meer mijn interesse op. Die schapenboer heeft mij veel meegenomen naar keuringen en andere fokkers, waardoor mijn interesse voor de fokkerij werd aangewakkerd. Vandaar dat ik zelf op het idee ben gekomen om een KWPN-merrie aan te schaffen, waarmee ik ben gaan fokken”.

Handel

Meerveld begon vijftien jaar geleden met één merrie, maar werd zo enthousiast dat er later nog twee merries bijkwamen die ook ingezet werden voor de fokkerij. “De veulens fokte ik op en verkocht ik op latere leeftijd, helaas kostte me dit geld in plaats van dat het wat opleverde. De tijd om te fokken was op dat moment minder rendabel, maar omdat de verkoop van de pony’s wel goed liep, besloot ik om te stoppen met fokken en te beginnen met handelen. In die tijd kwam ik veel bij andere handelaren waarmee ik naar de paardenmarkt ging en af en toe een pony kocht en verkocht. Een aantal van deze handelaren ben ik zeer dankbaar, omdat ze mij een hoop hebben gegund en ik zonder hen niet had gestaan waar ik nu sta”.

Meerveld huurde eerst een stuk lang achter het huis van een mevrouw en verhuisde uiteindelijk naar De Meern. Toen het bedrijf steeds meer begon te groeien leerde de handelaar Lione Wittebol kennen. “Zij had ook een paar pony’s staan, dus zo hebben we de handen ineengeslagen en het bedrijf uitgebreid. Uiteindelijk besloten we om een stal te huren in De Meern, wat begon met acht boxen en werd uitgebreid tot 14 boxen. Daar is Meerveld Horses echt van de grond gekomen”.

Duur en pittig

Momenteel staan er allerlei soorten paarden in de stallen van Meerveld Horses, die ondertussen in Kockengen gevestigd is. “Van klein tot groot, van shetlanders tot shires en alles ertussenin. Voornamelijk bereden paarden, omdat maneges en recreatieruiters toch wel onze doelgroepen zijn”. Meerveld concludeert dat de handel in paarden steeds meer toeneemt, maar dat je tegenwoordig steeds meer moet betalen voor een recreatiepaard. “De gemiddelde KWPN’er, NRPS en Fries die in Nederland gefokt worden zijn én te duur voor de gemiddelde recreatieruiter, en ze zijn vaak te pittig in hun karakter. Vooral de KWPN’ers en NRPS worden gefokt met de sport als doel, maar die zijn vaak te heet voor recreatief gebruik en manegewerk. Dus de paarden die wij verkopen komen vaak uit het buitenland”.

De paarden die ingekocht worden, komen van vaste adressen uit bijvoorbeeld Ierland en Spanje. “De paarden worden speciaal voor ons ingekocht door medehandelaren. Zij doen dan de inkoop en vanuit Nederland regelen wij hier de verkoop. We doen het dus niet alleen, maar alles samen, en daar ben ik ze heel dankbaar voor”.

Iedereen welkom

Iedereen die op zoek is naar een paard, is welkom bij ons”, benadrukt Meerveld. “Wij bieden en assortiment paarden aan in de lagere- en middenprijsklasse, gericht op recreatief rijden en manegewerk. Soms hebben we paarden die geschikt zijn voor de lichte sport, maar we hebben geen paarden staan voor de hogere sport”. Op dit moment zijn ze bezig om het bedrijf naar een nog hoger niveau te tillen. “We hebben nu 26 boxen, die vrijwel altijd gevuld zijn. Daarbij hebben we zomers nog meer paarden, omdat we ze dan in het land hebben lopen. We zijn zeker bezig om te groeien. Niet door middel van meer paarden, maar meer klanten en meer omloopsnelheid”, sluit hij gedreven af. 

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Privébezit Sander Meerveld

Afbeelding