foto: Remco Veurink
foto: Remco Veurink Foto: Remco Veurink

Recorddeelname CK KFPS

Algemeen
Advertisement
Met 247 keuringspaarden in de catalogus is de deelname aan de Centrale Keuring van het KFPS nog nooit zo groot geweest. Dit is op z’n minst opmerkelijk, gezien de dalende trend in het aantal gekeurde paarden. De winst zit vooral in de groep oudere paarden. De deelname vanuit de veulens en driejarige paarden is kleiner dan voorgaande jaren. De vrijdag staat traditioneel in het teken van de jeugdrubrieken, de veulens, enters en twenters. Daarnaast vindt de finale plaats van de jonge Friese dressuurpaarden, die zich tijdens de fokdagen voor de finale hebben gekwalificeerd. Op zaterdag gaat het om het vergeven van de hoogste exterieurpredicaten van het KFPS, het Kroon- en het Modelpredicaat. De climax zal bestaan uit welke merrie het algemeen kampioenschap van Elizabeth M. zal overnemen.

Beart topleverancier

Bij de keuringspaarden is Beart 411, net als vorig jaar, de hofleverancier met 20 nakomelingen. Hij wordt gevolgd door regerend, tweevoudig HK-kampioen Norbert 444 met 16 nakomelingen. Opvallend in de lijst van meest voorkomende vaders zijn Tsjalle 454 en Uldrik 457, met 13 respectievelijk 11 nakomelingen. Immers, ze hebben alleen nog nakomelingen in de jeugdrubrieken (de oudste nakomelingen van beide hengsten zijn nog maar twee jaar). Ook goed vertegenwoordigd zijn de exterieurverervers Andries 415 en Onne 376 met 13 resp. 12 nakomelingen. Bij de jonge dressuurpaarden, met 51 deelnemende paarden, is Doaitsen 420 het belangrijkste vaderpaard, met 7 nakomelingen, gevolgd door Beart 411 en de kersverse nationaal kampioen dekhengsten voor de sjees Maurits 437 met 4 resp. 3 nakomelingen.

Tuigpaarden

Bij de jonge tuigpaarden (29), gaat de nu niet direct om zijn tuigeigenschappen bekend staande hengst Beart 411, samen met Tsjalke 397 aan kop met beide vier nakomelingen, gevolgd door Doaitsen 420 en Jisse 433 met drie kinderen. Gezien het voorspelde herfstachtige weer is plezierig te weten dat de Centrale Keuring voor het grootste deel indoor wordt gehouden. Het belooft opnieuw een groot fokkersfeest te worden. De toegang is gratis. Persbericht KFPS