Algemeen

Cees Klaver in Rio Foto: Remco Veurink
  • aangepast 15 juli 2021 11:48

Fokker legendarische Big Star: Cees Klaver

De OS in Rio gaan in de boeken als de minst succesvolle van de afgelopen decennia van de Nederlandse hippische ruiters. En hoewel de pararuiters daar deze week (met succes) alles aan doen om dat voor een deel nog recht te zetten, spreken de medailleloze feiten voor zich. Er was echter een Nederlandse fokker, die een extreem succesvolle Olympische Spelen had: Cees Klaver uit Schoorl.  
Big Star, Taloubet Z en Taloubetdarco K
Slechts eenmaal eerder lukte het een fokker om op de Olympische Spelen met drie fokproducten deel te nemen. Daarmee trad Klaver trad in de voetsporen van de legendarische Herbert de Baey. Naast olympisch kampioen Big Star komen ook de bronzen teammedaillewinnaar Taloubet Z en diens dochter Taloubetdarco K uit Klavers bloeiende fokkerij.  
In London was je erbij toen Big Star teamgoud won. In Rio won hij individueel goud. Hoe heb je het beleefd?
‘Dit is natuurlijk geweldig, ik heb genoten! Nick was nu niet zo zenuwachtig als in London, waar ze in de beslissende ronde een foutje kregen. In de barrage reed Nick nu mooi brutaal naar voren zonder het af te raffelen en Big Star bleef goed van de paal springen. Hij was gretig maar niet overhaast, waardoor bijvoorbeeld Taloubet het verspeelde in de finale. Big Star beukt van de grond en die ouwe rot heeft er echt voor gereden. Vlak voor de barrage begonnen bij mij de zenuwen wel heel iets te komen, maar op een goede manier. Vanaf het moment dat duidelijk werd dat Big Star olympisch kampioen was, stond mijn telefoon roodgloeiend. Geweldig dat zo veel mensen meeleven!’
Big Star en Taloubet Z zijn twee heel verschillende paarden. Wat karakteriseert hen?
‘Taloubet springt met macht en vermogen maar slooft zich niet zo uit als Big Star. Die stampt enorm van de grond en springt veertig of vijftig centimeter hoger dan de hindernissen. Dat voelt heel lekker en ziet er geweldig uit, maar hij maakt het zichzelf niet makkelijk. Taloubet springt economischer en Big Star spectaculairder. Die spaart zichzelf niet en dan weet je dat een blessure zo om de hoek komt kijken. Het is geweldig dat hij hier na alle tegenslagen toch weer staat en kampioen is geworden. Big Star is altijd mijn grote favoriet geweest en het is fantastisch dat de hoge verwachtingen dan op zo’n manier ingelost worden.
Toekomstvisie
Dit zijn maar twee vragen uit een compleet interview waar Cees Klaver verder ingaat op de ontwikkelingen binnen de springsport, zijn fokkerij, de mooiste successen, tegenslagen en toekomstvisie waarin nieuwe bevruchtingstechnieken ook een rol spelen. Dit complete verhaal lees je terug in Hoefslag Magazine september. Heb je deze gemist? Geen probleem, hij ligt te koop in de betere boekhandel en is online te bestellen via www.paardenmagazines.nl Tekst: Peter van Pinxteren / Jenneke Smit Foto: Remco Veurink

Advertisement

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Advertenties