Algemeen

  • aangepast 14 juli 2021 17:43

Gaan de OS door coronavirus niet door?

Een viroloog uit haar twijfels aan het AD of de Olympische Spelen wel doorgaan. “’Het zal erom hangen.” Alle geruststellende geluiden vanuit Japan en het Internationaal Olympisch Comite ten spijt, is het helemaal niet gezegd dat de Olympische Spelen in Tokio ‘gewoon’ doorgaan. Dat stelt viroloog Marion Koopmans, die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bijstaat in de aanpak van het Corona-virus.

Risico’s

Koopmans is verbonden aan de Erasmus Universiteit en lid van het expertcomite van de WHO dat zich bezighoudt met het Corona-virus.  “We zien nu weliswaar voor het eerst dat het aantal nieuwe besmettingen buiten de Chinese stad Wuhan afneemt. Maar dan nog duurt het zomaar een paar maanden voordat het virus echt weg is. Het blijft de vraag welke risico’s zo’n groot evenement met zich meebrengt. Die is nu nog niet te beantwoorden.”

Niet verstandig

De Spelen van Tokio beginnen over ruim vijf maanden, op 24 juli. Behalve de duizenden atleten die dan een paar weken lang in het olympisch dorp dicht op elkaar wonen, worden ook honderdduizenden bezoekers vanuit de hele wereld verwacht. “Dergelijke migratiestromen wil je eigenlijk niet, lopende de uitbraak. Kijk naar alle cruiseschepen nu. Het kan heel snel onbeheersbaar worden. Als je kijkt naar de huidige situatie, zou het organiseren van de Olympische Spelen nu niet verstandig zijn.”

Mondkapjes voegen niet veel toe

Het is goed mogelijk dat het virus tegen die tijd onder controle is. “Sein veilig, is sein veilig’, zegt Koopmans. “Maar er is ook een scenario denkbaar dat het beheersbaar is. Dan is de vraag: wat kunnen mensen zelf doen, als de Spelen door zouden gaan? Uit de buurt blijven van besmette mensen, beschermd hoesten, veel handen wassen. Het dragen van mondkapjes is in Azië uiteraard gangbaar, maar lijkt niet superveel toe te voegen.” Bron: AD

Advertisement

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Advertenties