Grazen
© DigiShots
Grazen © DigiShots Foto: Digishots

Doneeractie voor familie Mooiweer en Polinder na verlies fokmerries

Algemeen
Advertisement
23 april berichtten we dat er vier fokmerries zijn overleden in de stallen van Cornelis Mooiweer, doordat ze het giftige vingerhoedskruid binnen hebben gekregen. De merries lieten drie veulens achter, die toen niet ouder waren dan elf dagen. Er is een doneeractie opgezet om de getroffen families en de overgebleven veulens een hart onder de riem te steken en te ondersteunen in de kosten. Er is inmiddels meer dan EUR 6.000,- opgehaald.

Hart

Dinsdagavond voerde Mooiweer zijn paarden. Toen hij de volgende dag op stal kwam, zag hij dat de merries zich niet goed voelden. "Ze hadden nauwelijks eetlust en lieten de biks staan. Dan weet je dat er iets mis is", vertelt de fokker. De dierenarts dacht dat de paarden last hadden van gaskoliek, maar al snel bleek het giftige vingerhoedskruid de oorzaak te zijn. "Binnen de medische wereld wordt het gebruikt in medicijnen, om het hart sneller te laten kloppen. Dat is mijn merries fataal geworden." Woensdagochtend overleed de eerste merrie. Daarna volgden twee anderen. Tot half 11 's avonds vocht de vierde merrie voor haar leven in de paardenkliniek in Utrecht.

Vingerhoedskruid

Vingerhoedskruid komt veel voor in het wild en heeft een bijna sprookjesachtig uiterlijk. De plant groeit goed in bossen (op plaatsen waar pas gekapt is), en op omwoelde terreinen. Het zaait makkelijk uit en wordt daardoor soms als onkruid beschouwd. Toch is de plant in vele tuincentra te koop. Klik hier voor meer informatie over de doneeractie   Bron: De Stentor / Hoefslag Foto: Digishots