Paardis te mager
Paardis te mager Foto: Veurink/Sanoma

Ouderdomskwaaltjes bij paarden

Verzorging Opvallend

Afhankelijk van de leeftijd heeft een paard andere voeding nodig. Dat geldt voor jonge paarden, maar ook voor de oudjes. Vanaf een leeftijd van ongeveer 20 jaar begint het lichaam van een paard te veranderen, tot dusdanig dat speciale voeding nodig is. Je zult ervan versteld staan hoeveel oude paarden uiteindelijk overlijden aan ondervoeding. Niet doordat ze te weinig te eten krijgen, maar simpelweg te weinig kunnen opnemen. 

Advertisement

Seniorenvoeders

Met de seniorenvoeders van tegenwoordig is dit niet meer nodig. Ondervoeding door:

Slecht gebit 

De tanden en kiezen van paarden groeien en slijten constant, totdat ze ‘op’ zijn en uitvallen. Vanaf dat moment, maar ook al geruime tijd daarvoor, is het voor de senior lastig om goed te kauwen. En kauwen is essentieel voor een goede spijsvertering. Gehakseld ruwvoer en ander bewerkte producten, zoals bietenpulp, zijn voor oudere paarden vaak onmisbaar. 

Minder efficiënte spijsvertering

Een hoge leeftijd betekent dat het lichaam deels is versleten. Zo ook de spijsverteringsorganen. Er worden minder enzymen aangemaakt, waardoor binnengekomen voedsel minder goed wordt verteerd. Daarnaast is de absorptie van voedingsstoffen minder efficiënt. Dit alles betekent dat een oud paard minder voeding uit een kilo voer haalt dan een gezond volwassen paard, en dus extra geconcentreerde en hoogwaardige voeding nodig heeft. 

Verminderde leverfunctie

De lever is een onmisbaar spijsverteringsorgaan, verantwoordelijk voor het aanmaken van allerlei essentiële stoffen. Een voorbeeld hiervan is vitamine C. Een gezond volwassen paard heeft normaliter geen extra vitamine C nodig, omdat dit ruim voldoende in de lever wordt aangemaakt. Bij een verminderde leverfunctie, zoals bij oude paarden, kan echter wel extra vitamine C nodig zijn. Bij oude paarden is vooral de ruwvoeropname vaak een probleem vanwege het gebit. Maar ook oude paarden hebben voldoende vezels nodig om hun darmen te laten functioneren. Gehakseld ruwvoer, bietenpulp en speciale seniorenvoeders zijn een uitkomst om een oud paard langer van zijn oude dag te kunnen laten genieten.

Bron: De Hoefslag