Foto: Remco Veurink
Foto: Remco Veurink Foto: Remco Veurink

Herfstrisico’s: let op wat je paard eet in de wei

Verzorging Opvallend

Atypische myopathie is een spieraandoening die vooral voorkomt in het late najaar en vroege voorjaar. Het komt gelukkig niet vaak voor, maar het is wel in bijna alle gevallen fataal. De oorzaak van deze dodelijke ziekte is een stof die voorkomt in de zaden van de esdoorn. Naast de esdoorn is er nog een aantal andere bomen/struiken/planten die voor problemen kunnen zorgen. 

Advertisement

Eikels en nierproblemen

Eikels bevatten tannine of tanninezuur, een giftige stof waar paarden bij een grote opname erg ziek van kunnen worden. Deze tannine of tanninezuur kan bloedvaten laten samentrekken, maar ook bloedstolling veroorzaken en eiwitten laten klonteren. Eén van de symptomen en problemen die hierdoor kunnen ontstaan, zijn nierproblemen. 

Raaigras en raaigraskramp

Op raaigras kan in zeer droge periodes een schimmel voorkomen die mycotoxinen (gif) produceert. Dit gif kan de spier coördinatie van een paard beïnvloeden. De schimmel komt vooral tijdens het einde van de zomer en het begin van herfst voor rond het groeipunt en in de zaadhoofden. De mycotoxinen tasten het coördinatievermogen van het paard aan, waardoor symptomen van Rhinopneumonie optreden. Dit zijn typische risico’s voor het vroege najaar. Voor paarden zijn giftige planten en bomen vaak herkenbaar omdat deze in de winter groen blijven. Houd hier rekening mee als je rond of in je weiland gaat aanplanten en kijk ook eens goed naar welke begroeiing er al staat. 

Bron: De Hoefslag