Afbeelding
Foto: Arnd Bronkhorst

Het belang van een goed functionerende paardenrug

Algemeen Opvallend Veterinair De paardenrug

Omdat paarden eigenlijk niet gemaakt zijn om mensen te dragen, is de gezondheid van de paardenrug cruciaal voor het paardrijden. De wervelkolom heeft verschillende onderdelen en zij hebben allemaal verschillende functies en vormen.

Advertisement

 De nek, nekwervels en ruggengraat werken allemaal samen met verschillende spiergroepen en weefsels. In deze lichaamsdelen kunnen problemen ontstaan die echter hun oorsprong in de rug vinden.


De symptomen kunnen divers zijn; van bokken, steigeren tot algemene boosheid en het weigeren van bepaalde oefeningen.- Foto: Arnd Bronkhorst

Symptomen

De symptomen kunnen divers zijn; van bokken, steigeren tot algemene boosheid en het weigeren van bepaalde oefeningen. Klinische aanwijzingen zijn meestal te zien in het schoudergedeelte, waarbij één schouder meer ontwikkeld is dan de andere. Maar ook het scheef dragen van de staart en tekenen van spieratrofie (waarbij bepaalde spieren dunner en minder krachtig worden) zijn vaak signalen van rugproblemen.


Rugproblemen kunnen veroorzaakt worden door een slecht zadel.Foto: Arnd Bronkhorst

Rugproblemen

Rugproblemen kunnen veroorzaakt worden door een slecht zadel. Een zadel dat scheef ligt, witte haren en littekens veroorzaakt past niet en veroorzaakt ongemak. 

Andere oorzaken kunnen zijn; artrose, kissing spines, verkeerde spierspanningen, opgelopen fracturen in de schoft of in de wervels, een ontsteking in een wervelschijf of in een ligament. Rugproblemen kunnen echter ook veroorzaakt worden doordat er eerst elders in het lichaam een ongemak is opgetreden. 

Het paard kan bijvoorbeeld in één van zijn voor- of achterbenen kreupel zijn. Het dier probeert door compensatie de pijn zoveel mogelijk te vermijden. Hierdoor kunnen de spieren en/of botten in de rug geforceerd gebruikt worden. Om rugproblemen zoveel mogelijk te vermijden of te verhelpen is een goed passend zadel zeer belangrijk. Het paard dient zodanig getraind te worden dat het zijn achterhand goed kan gebruiken. 

Bij ontstekingen dient de bron achterhaald te worden, zodat deze kan worden behandeld met bijvoorbeeld ontstekingsremmers of pijnstillers. Het meest belangrijk is om te onthouden dat niet elke rug hetzelfde is. 

Bij de eerste signalen van ongemak dient men alert te zijn en zo nodig een dierenarts in te schakelen om de oorzaak te achterhalen. 

Foto: Remco Veurink e.a.

Afbeelding