Afbeelding
Foto: Jessica Pijlman

Consument wil geen “gruwelvlees”

Algemeen
Advertisement
Begin 2014 zond Radar een onthutsende uitzending uit over de wreedheden die schuil gaan achter paardenvlees afkomoestig uit Midden- en Zuid Amerika. Aanleiding was het lijvige rapport van het Nederlandse Eyes on Animals, dat samen met het Zwitserse AWF/TSB en het Amerikaanse Animals Angels USA jarenlang ter plaatse onderzoek deed; van transport tot veilingen, van verzamelplaatsen tot slachthuizen. Naast het leed dat de paarden moeten doorstaan, bleek ook dat er in dit deel van de wereld niet zorgvuldig wordt omgegaan met de medische dossiers van de dieren. Verboden schadelijke stoffen kunnen zo eenvoudig in het vlees terecht komen. De uitzending deed veel stof opwaaien en leidde tot een storm van protesten op sociaal media.
Importverbod paardenvlees Mexico
De uitzending had effect. Veel supermarkten en snackfabrikanten besloten €“ al dan niet na eigen onderzoek - om geen paardenvlees uit Midden- en Zuid Amerika meer te gebruiken. Ook de politiek nam actie. Op 15 januari besloot de EU om geen paardenvlees meer uit Mexico te importeren. En niet zonder gevolgen. Onderzoek ter plaatse wijst uit dat het slachthuis in Aguascalientes (Mexico) gestopt is met het slachten van paarden. Dit betekent dat er geen paarden meer worden geslacht voor de Mexicaanse markt of voor de export naar andere landen.  Een ander slachthuis, in Fresnillo, slacht 60% minder paarden en het slachthuis in Jerez staat op het punt gesloten te worden.
Sterke daling import Argentijns paardenvlees
Nederland importeert ook paardenvlees uit Argentinië. In dit land zijn de misstanden eveneens aan de orde van de dag. Inmiddels is na alle media-aandacht de import van paardenvlees uit dit land met meer dan 60% teruggelopen ten opzichte van het voorgaande jaar. Ook zijn een aantal supermarkten gestopt met de import uit dit land, net als snackfabrikant Mora.
Streven naar 0%
Lesley Moffat, directeur Eyes on Animals: €˜Wij zijn blij dat consumenten en fabrikanten een sterk signaal hebben afgegeven aan de producenten van en handelaren in paardenvlees afkomoestig uit Midden- en Zuid Amerika. Maar zolang er geen regels zijn die deze dieren beschermen tegen de gruweldaden, gaan wij door met actievoeren tot de import compleet wordt gestopt. Het is onacceptabel dat paarden niet of nauwelijks beschermd worden door deugoedelijke regels omtrent transport en slacht. Ook de onzorgvuldigheid met medische dossiers, waardoor ongeschikt vlees in de menselijke voedselketen terecht komt, is voor ons onacceptabel'. Bron: Hoefslag/Persbericht Eyes on Animals Foto: Jessica Pijlman