Afbeelding
Foto: Remco Veurink

Leeftijd merries én hengsten van invloed op geslacht veulen

Algemeen
Advertisement
Toonde recent Europees onderzoek nog aan dat oudere merries meer kans geven op merrieveulens, een Braziliaans onderzoek betrok ook de leeftijd van de hengsten erbij. Ook uit dit onderzoek blijkt dat oudere merries meer merrieveulens geven. Echter, ook oudere hengsten geven gemiddeld meer merrieveulens dan een jongere hengst.
Hoe ouder merrie hoe meer merrieveulens
De onderzoekers hebben data onderzocht van twee verschillende onafhankelijke paardengroepen. Hierbij is gekeken naar de leeftijd van de merrie en de hengst en naar het leeftijdsverschil tussen beiden. Uit dit onderzoek blijkt dat merries tussen de 5 en 10 jaar oud gemiddeld 1.17 meer keer een hengstveulen krijgen versus een merrieveulen. De waarschijnlijkheid dat er een hengstveulen geboren wordt daalt aanzienlijk als de merrie 10 tot 15 jaar oud is. De ratio wordt dan 0.88. Merries tussen de 15 en 20 jaar oud hebben een ratio van 0.74.
Invloed van de hengst
Hengsten van 5 tot 10 jaar oud krijgen evenveel hengst- als merrieveulens. Als de hengst ouder wordt, neemt de kans op een merrieveulen ook toe. Is een hengst tussen de 15 en 20 jaar dan is het verschil 0.84. Opmerkelijk is dat zowel bij merries als bij hengsten geldt dat als zij eenmaal 20 jaar of ouder zijn de kans op een hengstveulen weer toeneemt. Bij merries neemt deze kans met 0.78 maar minimaal toe. Bij hengsten is de kans gewoon weer 50/50.
Even oud
Als de merrie en de hengst nagenoeg even oud zijn, met een verschil van maximaal vijf jaar, krijgen zij evenveel hengst- als merrieveulens. Echter, bij hengsten die minimaal 15 jaar ouder zijn blijkt dat er 1.5 maal meer kans is op een hengstveulen. Als de merrie minimaal 15 jaar ouder is worden er weer meer merrieveulens (1.29) geboren. Het onderzoeksteam trekt de conclusie dat, met uitzondering van de hele jonge en de hele oudere dieren, de leeftijd van de ouders van invloed is op het geslacht. De merrie lijkt hierbij meer invloed uit te oefenen dan de hengst. Klik hier om het hele onderzoek te lezen. Bron: The Horse / Hoefslag Foto: Remco Veurink