Afbeelding
Foto: Remco Veurink

Henk ten Napel: ‘Het is de paardenbeul van Twente ook gelukt’

Algemeen
Advertisement
Voorman Henk ten Napel van de Stichting Zinloos Geweld tegen Dieren trekt uitlatingen van dierenartsen in twijfel die stellen dat de paardenbeul niet bestaat. Met een petitie wil Ten Napel afdwingen dat de politie meer aandacht aan het probleem schenkt. De dierenartsen zeggen dat het niet mogelijk is om een paard van achteren zo ernstig te verwonden. De dierenartsen Greve en Theunnissen stellen dat de merries het zelf doen omdat ze elkaar regelmatig ‘de kont toekeren en dan schoppen”. De schade die daardoor in korte tijd ontstaat, is volgens de dierenartsen niet voor te stellen. Het is volgens hen mogelijk dat de verwondingen verward worden met mishandeling door mensen.
Overtuigd
“Ik ben blij dat die dierenartsen zoveel ervaring hebben”, stelt Ten Napel in een reactie. “Ik neem aan dat de politie het zou zeggen als het geen mishandeling was.” Ten Napel vervolgt: “Ik neem aan dat ze er verstand van hebben, maar ze zijn niet bij alle mishandelingen geweest.” De stichting Zinloos Geweld tegen Dieren is er wel van overtuigd dat er op dit moment paardenbeulen actief zijn. Het zou gaan om zeker vijftig paarden in de afgelopen jaren. Mes aan stok De dierenartsen betwijfelen of het mogelijk is een paard zo ernstig te bewerken met een mes, omdat een paard na de eerste prik in de vulva niet zal blijven staan en zal gaan schoppen. “Het is de beul van Twente toch ook gelukt”, meent Ten Napel. “Die ging buiten het bereik van de benen van het paard achter het dier staan en stak met een mes die aan een stol was vastgemaakt.” Intussen probeert de stichting met een petitie af te dwingen dat de politie meer aandacht besteedt aan de mishandelingen. “De politie registreert nu alleen, maar moet ook rechercheren. Al 41.000 mensen hebben de petitie getekend.”
Dion Graus
Ten Napel verwacht binnenkort een uiToenodiging uit Den Haag. Dan zal hij proberen de Tweede Kamer ervan te overtuigen dat er een rechercheteam op de mishandelingen moet worden gezet.  ”Vanuit de kamer heeft tot nu toe alleen Dion Graus van de PVV gereageerd. “En je weet dat wanneer Dion Graus zich er mee bemoeit er reuring ontstaat.”