Afbeelding
Foto: Remco Veurink

Hoe plast je paard? Let er eens op!

Algemeen
Advertisement
Vind je het vies als je paard plast en kijk je snel de andere kant op? Niet doen! De manier waarop hij urineert, kan iets zeggen over zijn gezondheid. Niet alle urine ziet er hetzelfde uit. Samenstelling, geur en kleur hangen af van een aantal factoren.
1. Bleek
Paarden zouden onbeperkt toegang moeten hebben tot water. Dan is hun urine bleek van kleur en stinkt het minder.
2. Donkergeel
Is de urine van je paard donkergeel, dan kan dat betekenen dat hij te weinig water drinkt of dat hij teveel zweet en dus teveel vocht kwijtraakt. De concentratie van zijn plas is dan te hoog.
3. Oranjerood
Als er Epicatechin-moleculen in het bloed zitten, oxideert urine als het in aanraking komt van (zon)licht en wordt het oranjerood van kleur. Denk niet dat je paard bloed in zijn urine heeft, het kan geen kwaad.
4. Troebel
Paarden die veel kalk tot zich nemen via bijvoorbeeld een liksteen of doordat het drinkwater veel kalk bevat, scheiden het overschot af via hun urine. Dat zorgt ervoor dat die er troebel, melkachtig uitziet.
5. Schuimend
Urine heeft belletjes als het de urinebuis verlaat. Die voorkomen dat calciumcarbonaat oplost en niet veranderen in (nier)stenen.
6. Sterke geur
Hoe meer proteïne het voer van een paard bevat, hoe meer urea en ammoniak je paard produceert en afscheidt. Dat verklaart de ammoniak-achtige geur waar urine naar kan ruiken in de stal. Wat is normaal? Veranderingen in wat normaal is voor jouw paard kan wijzen op problemen, dus het is de moeite waard om de urine in de gaten te houden. Raadpleeg de dierenarts indien de volgende gevallen zich voordoen:
7. Weinig en vaak
Je paard probeert vaker dan normaal te plassen, maar produceert daarbij weinig urine, die ook nog eens bloed kan bevatten. Het kan zijn dat hij aan cystitis lijdt, een vrij veel voorkomend probleem bij merries omdat die een kortere urinebuis hebben. Infecties aan de urineblaas komen daardoor bij merries relatief vaak voor.
8. Onregelmatig en pijnlijk
Het paard plast dan weer heel weinig en dan weer veel en heeft zichtbaar pijn tijdens het urineren. Dat kan wijzen op de aanwezigheid van nierstenen, in de nieren of -vaker- in de blaas. Een blokkade van de blaas of urinewegen kan dodelijk zijn.
9. Heel donker van kleur
Heeft je paard Rhabdomyolysis (maandagziekte), dan zal zijn urine abnormaal donker van kleur zijn. Dat komt door een verandering in zijn spierweefsel, waardoor grote hoeveelheden eiwit in het bloed terechtkomen die vervolgens worden uitgescheiden via de urine. Horseandhound/Hoefslag