Hoe houd jij je paard?
Hoe houd jij je paard? Foto: Remco Veurink

De ideale stal: “laat je paard, paard zijn”

Algemeen Opvallend Verzorging

Wat is de ideale stalomgeving met het oog op paardenwelzijn hoe kun je stalondeugoeden tegengaan? We vragen het aan gedragsdeskundige Kathalijne Visser, springruiter Willem Greve en paardenman Fried van Stiphout. Eerstgenoemde biedt een wetenschappelijk perspectief, waaraan Greve en Van Stiphout lessen uit de praktijk toevoegen.

Advertisement

Kathalijne Visser

Er zijn meerdere aspecten, waar we in dit artikel op in gaan. Maar heb je er wel eens over  nagedacht dat de visuele horizon, het uitzicht van het paard, ook een groot verschil kan maken? Kathalijne Visser: “Een ontzettend belangrijk aspect is de ‘visuele horizon’. Een paard is een vluchtdier en is gebaat bij het inschatten van gevaar in de omgeving. Wanneer een paard iets hoort naderen, maar pas op het laatste moment ziet wat of wie het nu is, levert dit dus stress op.”

“Een staldeur die de mogelijkheid biedt om het hoofd even naar buiten te steken, helpt enorm. Een buitenluik met frisse lucht is voor de paarden een extraatje, maar het belangrijkste is dat ze dus over de staldeur kunnen kijken. Dit geldt voor zowel individuele als groepshuisvesting.”

Willem Greve

Willem Greve vult aan: “Frisse lucht en daglicht vind ik cruciaal. Een luik om naar buiten te kijken vind ik dus een must. Bovendien zijn paarden groepsdieren. Jonge dieren staan elders in de opfok in een groep, maar ook mijn sportpaarden en hengsten op stal kunnen met elkaar in contact komen.”

Sociaal contact 

Steeds meer onderzoeken bevestigen dat groepshuisvesting een hoger mate van welzijn met zich mee brengt dan individuele huisvesting. Kathalijne Visser:  ”Sociaal contact is belangrijk voor ieder dier dat sociaal leeft. Paarden hebben soms een moment dat ze zich afzonderen, maar ze hebben daarbuiten altijd baat bij sociaal contact. Dit is geprogrammeerd en kun je er niet uitfokken. In een sociale groep vullen ze elkaar aan; ze reageren op signalen van andere paarden en leren veel van elkaar. Wanneer je dit contact afsluit, zijn ze op zichzelf aangewezen en moeten ze dus alerter zijn, waardoor de stress toeneemt.”

“Of het omgekeerde gebeurt: door gebrek aan sociale prikkels raakt een paard verveeld. De verschillende maten van sociaal contact zijn: horen, zien, snuffelen en groomen. Hoe meer contact hoe beter, maar het is wel maatwerk! Sommige paarden mogen elkaar echt niet en dan is alleen zichtcontact al voldoende.”

Fried van Stiphout

Fried van Stiphout beaamt dit: “Meerdere dieren bij elkaar is het beste, ze kunnen dan ook goed met elkaar stoeien en elkaar op hun nummer zetten. Sociaal contact tussen de verschillende stallen is belangrijk. Vooral bij hengsten merk ik dat ze erg onrustig blijven als ze elkaar niet kunnen zien. De stallen heb ik daarom zo aangepast dat ze elkaar kunnen zien en neuscontact kunnen maken.”

Bron: Hoefslag