Afbeelding
Foto: Remco Veurink

Hoe voedzaam is jouw hooi?

Algemeen
Advertisement
Voor de meeste paarden zal het weideseizoen inmiddels wel ten einde zijn, waardoor er weer meer hooi gevoerd wordt. Om zeker te weten dat je hooi van goede kwaliteit voert, kun je een hooianalyse laten uitvoeren. Zelf eens kritisch naar het hooi dat je voert kijken is sowieso een goed idee. Hooi van goede kwaliteit heeft volgens Gina Fresquez, technisch specialist op het gebied van paardenvoeding, de volgende eigenschappen:
  1. Meer blad dan stengel. Denk hierbij ook aan de bladgroenten die je zelf eet: je eet zelf waarschijnlijk ook liever het blad dan de stengel. Dat is voor paarden niet anders. ‘Meer blad betekent doorgaans een hogere verteerbaarheid en voedingswaarde’, aldus Fresquez.
  2. De stengels hebben een smalle diameter. Smalle stengels houden in dat het gras jonger was toen het gemaaid werd. Fresquez adviseert om een goede hand hooi te pakken en er dan eens in te knijpen. ‘Goed hooi voelt zacht en buigzaam aan in de hand. Als het voelt alsof je een hand vol stokjes vast hebt, is het geen goed hooi voor je paard.’
  3. Het bevat weinig zaadhoofden of bloemen. De aanwezigheid van zaadhoofden of bloemen in het hooi betekent dat het gras al ouder was toen het gemaaid werd. Hooi van jonger gras heeft een hogere voedingswaarde.
  4. Het ruikt en oogt fris. Vermijd muf ruikend, schimmelend hooi. Dit is echt niet goed voor je paard.
  5. Het stoft amper. Fresquez adviseert om hooi te voeren dat weinig stof bevat. Als het hooi zelf wel van goede kwaliteit is, maar er veel stof in de balen zit, is het volgens haar alsnog niet geschikt om te voeren.
  6. Het heeft een groene kleur. ‘Hooi van goede kwaliteit is niet geel of bruinig, maar heeft een groene kleur met weinig kleurverloop. Als het hooi een andere kleur heeft, kan er sprake zijn van schimmel of stof’.
Fresquez haalt aan dat ook de manier van opslaan en de leeftijd van het hooi invloed hebben op de kwaliteit. ‘Veel vitaminen, waaronder vitamine A en E, verliezen hun activiteit naarmate de tijd verstrijkt. Na ongeveer zes maanden zitten deze vitamines nagenoeg niet meer in het hooi en dit proces wordt nog eens versneld door blootstelling aan zonlicht, warmte en regen.’ Als het niet mogelijk is om aan een goede kwaliteit hooi te komen, adviseert ze om het hooi (deels) te vervangen. Niet door krachtvoer, maar door een goede hooivervanger. Bron: TheHorse / Hoefslag Foto: Remco Veurink  
[adrotate group=”17”]