Afbeelding
Foto: Remco Veurink

FEI: Nieuw Olympisch format en dus drie teamruiters

Algemeen
Advertisement
Op de Olympische Spelen in Tokio zal een team (dressuur, springen en eventing) uit drie combinaties bestaan. Op de WEG 2018 in Tryon blijft het format van vier teamleden gehandhaafd.

WEG

Tijdens de algemene jaarvergadering van de FEI stemde niemand tegen het voorstel voor de WEG, met vier teamruiters waarbij het slechtste resultaat geschrapt wordt. 75 van de 134 FEI-landen waren vertegenwoordigd. 31 landen stemden bij volmacht. Dat betekent dat Tryon onder dezelfde voorwaarden zal worden gehouden als de WEG in Normandië in 2014. Waar in Frankrijk de locaties ver van elkaar lagen, zullen in het Tryon International Equestrian Center dressuur, springen, eventing, mennen, endurance, reining, voltige én paradressuur op één locatie plaatsvinden. Op de WEG 2014 waren er 100 combinaties, waarvan er 87 lid waren van een van de 24 landenteams. Zeven landen zorgoeden voor het totaal van 31 deelnemende landen.

Nieuw Olympisch format

Nederland, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Nieuw Zeeland, Albanië, Bulgarije, Letland, Luxemburg, Monaco en Roemenië waren tegen het nieuwe Olympische format, maar de kogel is door de kerk... het worden drie teamruiters in plaats van vier. Overige veranderingen voor Tokio zijn voor de dressuur: - Drie ruiters per team, zonder schrapresultaat - Een team mag een reservecombinatie paraat hebben (paard/ruiter of een tweede paard van een al deelnemende ruiter) - Medailles worden verdeeld op basis van de Grand Prix Special - De Grand Prix wordt in zes groepen (heats) gereden; de beste twee van elke groep plaatsen zich voor de Kür, plus zes lucky losers (volgende combinaties met de hoogste punten) - Acht beste teams van de GP kwalificeren zich voor de GPS - Nieuw systeem voor de startvolgorde - GPS wordt gereden op muziek die de ruiter zelf kiest, maar wordt niet mee beoordeeld. De veranderingen voor het springen: - Drie combinaties en een reservecombinatie per team, geen schrapresultaat - 20 teams (60 combinaties) - 15 plaasen voor landen die zich niet gekwalificeerd hebben (maximaal één combinatie per land) - éérst de individuele wedstrijd, dan de landenwedstrijd - Uitslag op basis van cut-off score (nog te bepalen) - Stafsysteem voor een combinatie die is uitgesloten wordt nog bepaald. De veranderingen voor de eventing: - Landen die zich niet met een team gekwalificeerd hebben, mogen maximaal twee combinaties uitzenden. - De volgorde van de onderdelen dressuur-cross-springen blijft onveranderd, maar de dressuur wordt niet meer over twee, maar op één dag gereden. - Ruiters die één onderdeel niet kunnen voltooien, mogen voor het volgende onderdeel nog wel aan de start verschijnen voor het team (mits veterinair goed bevonden). De veranderingen in de para dressuur: - Hier wel vier combinaties per gekwalificeerd land, waarbij van tevoren moet worden aangegeven welke drie combinaties in het team zitten en welke individueel rijdt. Net als in Rio dus. - De medailles worden verdeeld op basis van de landenproef en niet meer over twee proeven. In de Kür op muziek mogen de beste acht combinaties van elke Grade starten. - Eerst de individuele proef, dan de landenproef, dan de Kür. Bekijk alle wijzigingen per discipline op de FEI-site. FEI/Hoefslag Foto: Remco Veurink