Afbeelding
Foto: Shutterstock

Paardrijden... en wat je niet wist toen je er aan begon

Algemeen
Advertisement
Beginnen met paardrijden is moeilijk, zeker als je jezelf vergelijkt met al die vriendinnen van je die al eeuwen rijden en bij wie het allemaal vanzelf lijkt te gaan. Ze zullen je het volgende vertellen:

1. Uren maken

Je kunt één keer per maand naar die dure trainer gaan die wonderen verricht met zijn pupillen, maar wat écht telt zijn alle overige uren die je in het zadel doorbrengt. Goed rijden is veel rijden!

2. Zelfvertrouwen

Alles is simpeler en makkelijker als je blaakt van het zelfvertrouwen. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar pushen heeft geen zin. Begin onderaan de ladder en maak het niet te ingewikkeld voor jou en je paard, want als er iets slecht is voor het vertrouwen is teveel vragen en willen.

3. Wees duidelijk

In het verlengoede daarvan: geef duidelijk aan wat je bedoelt als je je paard iets vraagt. Dus word niet boos en verlies nooit je geduld. En wees ook weer niet te lief, dat is ook weer niet eerlijk. Je paard heeft behoefte aan duidelijkheid, onder alle omoestandigheden.

4. Basis

Dure spullen? Onzin! Goed harnachement, goede kleding en dat is genoeg ;)

5. De juiste instructeur

De een heeft iemand nodig die heel streng is, een ander moet wat meer met zachte hand aangemoedigd moeten worden. Als je je niet goed voelt met de manier waarop je les krijgt, zoek dan een instructeur met wie je wél een klik hebt.

6. Net autorijden...

Je denkt dat je weet waar je mee bezig bent, totdat je het voor het eerst helemaal zelf moet doen. Die eerste buitenrit in je eentje is net als autorijden zonder instructeur en net zo eng...

7. Nooit uitgeleerd

Alle begin is moeilijk. Hoe breng je je paard in (de goede) galop, hoe houd je je paard in verbinding, hoe houd je je handen stil en op de juiste plek... en dan allemaal tegelijk! Het lijkt onmogelijk als je pas begint met rijden. En als je dat eenmaal bereikt hebt, zijn er tienduizend andere doelen om aan te werken. Je zult je nooit voelen als Charlotte Dujardin. Waarschijnlijk voelt zelfs Charlotte Dujardin zich niet altijd als Charlotte Dujardin... Naar een idee van Horse&Hound Foto: Shutterstock