Afbeelding

Paardrijden heeft effect op het leervermogen van kinderen

Algemeen
Advertisement
Recent onderzoek, gepubliceerd in Frontiers in Science Daily en Public Health, toonde aan dat de effecten van trillingen, door de beweging van het paard tijdens paardrijden, kan leiden tot activering van het sympathische zenuwstelsel, die het leervermogen bij kinderen verbetert.

Verbetering

Mitsuaki Ohta, professor van de Tokyo University of Agriculture wilde deze effecten onderzoeken. Uit eerdere studies is namelijk gebleken dat er voordelen zijn van paardrijden met betrekking tot de verbetering van de fysieke gezondheid en de mentale effecten. Weinig studies hebben de effecten van paardrijden voor kinderen aangetoond en de mechanismen die ten grondslag liggen aan hoe het rijden van invloed is op de mens.

Tests

Ohta en zijn onderzoeksteam onderzochten de effecten van paardrijden op de prestaties van kinderen door ze eenvoudige tests te laten doen direct voor en na het paardrijden. Ook de hartslag van de kinderen werd gemeten als reactie op de bewegingen gemaakt door de paarden.

Verschillende paarden

Er werden drie verschillende soorten paarden gebruikt, met een gemiddelde leeftijd van 20 jaar (halfbloed merrie van 155 cm een Kiso ruin (een Japanse paardenras) van 141 cm en een pony (ruin) van 135). De paarden hadden geen medische geschiedenis in de afgelopen zes maanden, kregen geen medicatie de afgelopen drie maanden voorafgaand aan de studie en werden door twee dierenartsen als klinisch gezond verklaard.

Go/No-go

De gedragsreacties van de kinderen werden getest met behulp van een €˜ Go/No-go'-test, die cognitieve antwoorden beoordeelt bij snelle geautomatiseerde vragen. De test bepaalt het vermogen van kinderen om adequaat te reageren in een situatie, bijvoorbeeld een opdracht uitvoeren of  zelfbeheersing te tonen. De kinderen werden tevens gevraagd om eenvoudige rekenkundige problemen op te lossen hun geestelijke prestaties te testen. De resultaten toonden aan dat het vermogen van de kinderen om de gedragstaken uit te voeren door het paardrijden sterk verbeterde. Maar er was minder effect bij het oplossen van wiskundige problemen.

Stijging hartslag

Ohta gelooft dat dit verschil in resultaten kan worden veroorzaakt door de eenvoud van de wiskundige test. De stijgingen van hartslag waren slechts aan de gedragstest gekoppeld. De Go/No-go taken kunnen moeilijker zijn dan de rekenkundige problemen en dus leiden tot een meer uitgebreide activering van het sympathische zenuwstelsel. Stijgingen van hartslag wordt geassocieerd met de verbeterde prestaties van de taken van de Go/No-go maar niet bij de rekenkundige problemen.

Vaardigheden

De resultaten betekenen dat het paardrijden cognitieve vaardigheden bij kinderen kan verbeteren. Dit zijn in de hersenen gebaseerde vaardigheden die, indien deze verbeteren, tot een beter geheugen en een beter probleemoplossend vermogen leiden kan.

Driedimensionaal

Wat is er specifiek in de bewegingen bij paardrijden die tot deze verbeteringen leidt? Een belangrijk kenmerk van de bewegingen in de stap, draf en galop is dat ze driedimensionale versnellingen produceren. De beweging van het paardenbekken kunnen motorische en zintuiglijke toevoegingen geven aan het  menselijk lichaam. Verschillen in prestaties van de ruiter zouden een gevolg kunnen zijn van deze versnellingen. Ohta verklaart dat resultaten zouden kunnen komen door de trillingen, voortkomend uit de bewegingen van het paard die vervolgens delen van het sympathische zenuwstelsel activeren. Dit leidt weer tot verbeterde resultaten.

Mens-dier interacties

Het is belangrijk om te weten dat de resultaten kunnen variëren op basis van het paard of ras. Een heleboel kinderen hebben geen gemakkelijke toegang tot paardrijden en is het wellicht ook te overwegen om voordelen van interacties met meer €˜bereikbare' huisdieren te verkrijgen. Er zijn veel mogelijke effecten van mens-dier interacties op de ontwikkeling van het kind. Voorbeelden hiervan zijn: het weloverwogen beslissingen kunnen nemen, tot conclusies kunnen komen en de mogelijkheid om te waarderen, te reageren op complexe emotionele invloeden en non-verbale communicatie (lichaamoestaal).

Conclusie

Belangrijke voordelen van paardrijden voor kinderen en de menselijke gezondheid lijken dus te worden veroorzaakt door de trillingen van het paard die per paard kunnen verschillen. Paardrijden kan, afhankelijk van de situatie, de Go reactie en de No-go reactie verbeteren bij kinderen en tevens stress verminderen door activering van het sympathische zenuwstelsel. Om dit alles beter te kunnen begrijpen zal nog nader onderzoek moeten volgen. Bron:  Sciencedaily / Journal.frontiers Foto: Shutterstock