Algemeen

  • aangepast 30 juni 2021 01:11

Wederom tweelingveulens geboren: ‘Max en Lena’

Begin maart is de Welsh Cob tweeling Tilly en Lilly  in het Engelse Wingfield geboren en onlangs in het Brabantse Westerbeek de mooie hengstjes Moos en Morris. Dit keer was de gelukkige €˜toevalstreffer' bij de Noriker hobby-fokker Rudolf Hartlieb uit het Oostenrijkse Berg (Oberen Drautal), die volledig verrast werd door de geboorte van de tweelingveulens.

Bijzonder

Dat tweelinggeboortes bij paarden echt heel bijzonder zijn dat is bekend. Ze komen dan ook zelden voor. Het lichaam van een merrie is van nature niet geschikt voor twee veulens en vaak sterft er dan ook een. Maar zoals deze lente blijkt, komt het ook voor dat alles goed gaat. De kans is echter maar één op 10.000 en in Europa komt het meestal niet vaker dan twee keer per jaar voor.

Scharminkeltje

De Oostenrijkse fokker kwam in de nacht van 1 op 2 april rond twee uur in de stal om naar zijn drachtige Noriker merrie te kijken en trof plotseling twee veulens aan. In eerste instantie zag hij alleen de kleinste van de twee en zei: €˜wat is dat voor een scharminkeltje'. Maar achter in de hoek van de stal stond ook een groter veulen. Hartlieb was geheel verrast. Het gaat nu uitstekend met het tweetal. Ze zijn al met hun achtjarige moeder Lisa naar buiten geweest en zoals het er nu uitziet zullen ze het ook beide gaan redden. Voor Lisa was dit haar vijfde dracht.

Lena en Max

Over de namen van de broer en zus waren ze het in de familie nog niet meteen eens maar uiteindelijk is besloten ze Lena (grootste en merrie) en Max (kleinste en hengst) te noemen. Max kwam als tweede op de wereld en is nog een beetje zwakker op zijn benen dan zijn grotere zus. Rudolf Hartlieb is enthousiast over zijn aanwinst: €˜Het gaat heel goed met ze, ook het kleine hengstje maakt het prima, ze zijn vandaag weer lekker op de wei geweest'. Dat het iets bijzonders is, daar is hij zich wel van bewust. €˜Echter in 2015 is er bij een andere Noriker fokker in het naburige Reisach (het Gailtal) ook een tweelingveulen geboren en deze hebben het ook overleefd', aldus Hartlieb.

Noriker

Bij het Noriker ras is dat al helemaal bijzonder, veel tweelinggeboortes zijn er niet bekend. Het Norikerpaard is een robuust, krachtig, wendbaar Oostenrijks koudbloedpaard dat uitblinkt in werklust en betrouwbaarheid. Het is een echt veelzijdigheidspaard. Of het nu gaat om rijden onder het zadel, aangespannen rijden, recreatief of wedstrijden, zwaar trekwerk op het land of in het bos, altijd staan ze voor je klaar. In Oostenrijk moeten alle hengsten en merries voor stamboekopname zijn of werkwilligheid tonen in het landbouwwerk. De uiterst vriendelijke en spraakzame Hartlieb is graag bereid een paar nieuwe foto's met ons te delen want trots dat is hij zéker! Klik hier  voor nog meer foto's en video van eerste keer naar buiten van ORF Kärnten. Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding niet toegestaan) / Kaernten/ORF Foto: Rudolf Hartlieb

Advertisement

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Advertenties