Afbeelding

Mijn paard komt niet naar me toe in de wei... Wat nu?

Algemeen Opvallend Horsemanship

Je paard vertikt het om bij je te komen als je hem roept in de wei. Herkenbaar? Het is bijzonder frustrerend wanneer het paard zich de ene dag niet en de andere dag juist wél laat vangen. 

Advertisement

Of hij komt wel naar je staleigenaar, maar niet naar jou. Grrr... De reden dat een paard wel of niet wil worden gevangen, hangt samen met de relatie tussen de eigenaar en het paard.

Vrijwillig komen

 Paarden die graag meegaan, zijn bekend met wat er gebeurt nadat ze zijn gevangen. Ze zijn bereidwillig en zullen zelfs vaak uit zichzelf komen, vangen is niet eens nodig. 

Let op het woord ‘vangen’ hier... roofdieren vangen hun prooi, maar prooidieren vermijden ‘gevangen worden’ omdat hun voortbestaan afhangt van hun vermogen om te vluchten. Wat we uiteindelijk willen, is dat het paard vrijwillig naar ons toe komt omdat hij graag bij ons wil zijn. 

Hier zijn drie tips die je zou kunnen toepassen als je problemen hebt met het uit de paddock of weiland halen van je paard.

Scheiden van de groep

Als je paard al wegrent als je naar hem toe loopt, probeer hem dan te scheiden van de rest van de groep. Positioneer jezelf tussen je paard en de groep. Paarden denken dat het uit de kudde halen een straf voor wangedrag is.

Een onopgevoed paard wordt uit de kudde geduwd door een hoger in rangorde staand paard en wordt geweerd totdat die tekenen van respect toont. Het paard zal niet meer teruglopen naar de groep, erkent het probleem, staat vierkant (een teken van niet hoeven te bewegen) en geeft zich over. Deze methode kan de eerste keren heel wat inspanning vergen want het paard zal niet gemakkelijk toegeven. Maar op lange termijn loont het.

Naar de schouder lopen

Paarden houden niet van impulsieve bewegingen in de richting van hun hoofd of nek. Als je rechtstreeks naar het hoofd loopt, zal hij zijn hoofd van je afwenden en vervolgens zijn hele lichaam. 

Paarden verplaatsen zich in een boog. Loop in een ‘regenboog’ uit de buurt van het hoofd naar de schouder toe. Paarden ‘lezen’ je  lichaamsgebruik dus wees bewust van je  lichaam zodat er geen druk op je paard wordt uitgeoefend vanuit je heupen, romp of schouders richting zijn hoofd of heupen.

Relatie-analyse

Als je paard zichtbaar geniet en zich goed voelt in je gezelschap verlaat het makkelijk de kudde om naar je toe te komen. Heeft je paard het niet naar zijn zin tijdens jullie tijd samen, dan verlaat hij de veilige kudde niet graag. 

Je moet je dan gaan afvragen hoe je met hem omgaat, verzorgt en berijdt. Zijn jullie verbonden op een positieve manier en is hij een bereidwillige partner zowel in de omgang als onder het zadel? Of is het paard gestrest, boos, dwars of sluit hij zich voor je af? Het ontwikkelen van een relatie met je paard is gebaseerd op wederzijds vertrouwen en respect. Dit creëert positieve, blijvende resultaten maar vereist continu bewustzijn, goede lichaamstaal en inlevingsvermogen.

‘Zich geven’

We komen tot de kern van de vraag: ‘Waarom wil het paard dan niet worden gevangen?’ De reden is uiteindelijk de relatie tussen de eigenaar en zijn/haar paard. Paarden die blij zijn met wat er gebeurt wanneer ze met je samen zijn (dat wil zeggen hoe ze worden behandeld, geleid, verzorgd, beloond, gereden) hoeven niet te worden gevangen, die geven zichzelf aan jou! 

Auteur: Anne Gage, Canadese trainster, gecertificeerd in de rijkunstmethode van Chris Irwin. Ze leert volwassen ruiters om vol vertrouwen te werken met hun paarden, vaardigheden te verbeteren en de lol in het rijden te vergroten. Haar training en coaching zijn gebaseerd op het opbouwen van wederzijds vertrouwen en respect tussen paard en mens. 

Bron: Horsejournals 

Foto: Shutterstock