Afbeelding

Afscheid van je paard of pony...

Algemeen
Advertisement
Je moet er niet aan denken, maar ooit kom het moment dat je afscheid moet nemen van je paard of pony. Hoe verdrietig ook, het is niet onverstandig om je gedachten eens te laten gaan over dat moment.

Moeilijke keuzes

Wat kun je doen wat betreft de voorbereidingen, de mogelijkheid waardig afscheid te kunnen nemen, de wijze van levensbeëindiging, het afscheidsmoment, het vervoer en de eindbestemming van het lichaam van je paard? Moeilijke keuzes als het moment plotseling daar is.

Verzekering

Wanneer het overlijden van je paard te voorzien is, is het verstandig van tevoren contact op te nemen met de verzekering (indien je een verzekering hebt afgesloten). De mogelijkheden en kosten kunnen namelijk nogal verschillen. Er bestaan ook aparte uitvaartverzekeringen voor paarden.

Euthanasie

Euthanasie kan worden uitgevoerd door een dierenarts. Dit kan bij de kliniek/dierenartspraktijk gebeuren. Als dit thuis of op stal wordt gedaan, moet je er nog voor zorgen dat het dode lichaam van je paard afgevoerd wordt.

Slachten

De keuze om je paard te laten slachten is niet gemakkelijk maar het kan je financieel wel nog iets opleveren. Het komt ook voor dat het paard niet geschikt is voor het slachthuis omdat er medicatie gegeven is.  Of we het nu willen of niet, volgens de Europese regelgeving is namelijk elk paard in principe bestemd voor de voedselketen, maar alle medicatie die aan het paard gegeven wordt gedurende zijn leven dient bijgehouden te worden. Er kan expliciet staan aangegeven dat het paard niet bestemd is voor de slacht.

Identificatie middels paardenpaspoort

Hiervoor is in het paspoort een speciale pagina aanwezig, die zowel door eigenaar als door de dierenarts kan worden afgetekend. Deze regel is er om te voorkomen dat medicatie die het paard krijgt ook bij de mens terechtkomt. Identificatie van ieder paard is daarom zo belangrijk. Ieder paard moet een paspoort hebben en gechipt zijn, en sinds januari 2016 wordt van alle veulens een volledige schets opgenomen in het paspoort.

Destructie

Sterft je paard een natuurlijk e dood of was er sprake van euthanasie, dan kun je kiezen voor destructie. Bij destructie kan je paard op verschillende manieren worden opgehaald. Aangezien dit een emotionele gebeurtenis kan zijn, wordt er ook wel individuele ophaalservice geboden. Ophalen door België gebeurt door het vilbeluik Rendac.

Cremeren

Duurder is het om je paard te laten cremeren in een paardencrematorium. Er kan dan vaak gekozen worden voor een kunstvoorwerp als urn, een sieraad met wat as, of de as op een bepaalde plaats laten uitstrooien. Het is verstandig je goed te informeren naar de kosten en de mogelijkheden en dan kun je beslissen of je, in welke vorm dan ook, een aandenken aan je paard wil hebben.

Wetenschap

In sommige gevallen wordt besloten het paard af te staan aan de wetenschap. Uitgangspunt is dat het niet voor jouw paard nog van nut is, maar wel voor de artsen die misschien daardoor jouw volgende paard, of welk paard dan ook met de zelfde ziekte, beter kunnen helpen. Paarden kunnen aangemeld worden voor pathologisch onderzoek om de ziekte- of doodsoorzaak vast te stellen. Daarnaast is pathologisch onderzoek een belangrijk onderdeel van de landelijke diergezondheidsmonitoring

Paardenpaspoort

Na het overlijden is het verplicht het paardenpaspoort op te sturen naar de instantie die dit heeft afgegeven. Het overlijden zal dan worden geregistreerd in het betreffende stamboek. Het paspoort blijft altijd eigendom van de uitgevende instantie. Het paard wordt niet alleen afgemeld, maar het paspoort wordt zo uit de roulatie gehaald. De KNHS kan hierover meer informatie verstrekken.

Verwerking

Het afscheid moeten nemen van een paard of pony is zwaar, zeker voor kinderen of mensen die er op een zorgboerderij voor zorgen. De banden zijn vaak heel sterk. Door het onderwerp bespreekbaar te maken (er zijn goede informatieve boeken te verkrijgen over de dood van een dier), kun je een hoop beroering voorkomen. Laat het verdriet toe, het lucht ook vaak op als je het met elkaar kunt delen en elkaar kunt steunen in de verwerking. Bron: Hoefslag Foto: Shutterstock (nb het paard op de foto is niet overleden, het slaapt)