foto: Remco Veurink
foto: Remco Veurink Foto: Remco Veurink

Vijf tips om weer op te stappen na een valpartij

Algemeen Opvallend

Zelfs de meest ervaren ruiter ontkomt niet aan een valpartij. Paarden zijn immers levende wezens en kunnen onvoorspelbaar reageren. Een valpartij kan serieuze gevolgen hebben, zowel fysiek als mentaal. Vaak heeft het zelfvertrouwen van een ruiter na een valpartij een klap gekregen. Sue Gould-Wright van Equestrian Pilates geeft een paar tips.

Advertisement

Ga langs de fysio voor een check-up

Je aarzelt vast niet om een fysiotherapeut te laten langskomen wanneer je vermoedt dat je allerliefste paard ergens een lichamelijk probleem heeft.  Je moet er natuurlijk ook wel voor zorgen dat je zelf in topvorm bent om te gaan rijden, zeker na een valpartij. Sue Gould-Wright: ‘Ik zie vaak ruiters die gevallen zijn, en die zich niet realiseren dat ze asymmetrisch geworden zijn. Vaak compenseren ze een blessure door een andere houding aan te nemen. Als dat niet opgemerkt wordt, kan het leiden tot jarenlang ongemak.’

Heb je de valpartij ook emotioneel verwerkt?

Na een traumatische gebeurtenis, zoals een zware val, stockeert je ‘emotionele brein’ alle aspecten van die gebeurtenis. Dat doet het om je een volgende keer te beschermen. Het amygdala of amandelbrein gaat tot de actie over wanneer je opnieuw geconfronteerd wordt met een gelijkaardige situatie: dezelfde soort sprong, de locatie van het ongeluk... Je adrenalinegehalte stijgt, je krijgt de bibber in je benen, een knoop in je maag en zweterige handen. Met die problemen kan een coach je helpen: veel topatleten hebben een psycholoog in hun team. En als het goed genoeg is voor hen, is het goed genoeg voor ons. Toch?

Kies het juiste paard om weer te gaan rijden

Veel topruiters hebben een trouwe schoolmeester op stal staan, voor die keren wanneer hun zelfvertrouwen een boost moet krijgen. Als jij zelf niet zo’n paard hebt, zijn er vast maneges die je kunnen helpen. Opnieuw gaan rijden op een ander paard dan je eigen lieveling, kan je helpen om de spanning te laten afvloeien.

Lessen op een mechanisch paard

Deze sessies kunnen je helpen om een meer gebalanceerde, stabiele en zelfzekere ruiter te worden. Het is dan wel geen echt paard, maar wel een perfect symmetrisch, gebalanceerd en braaf equivalent. Als ruiter kan je alle gangen en bewegingen oefenen: je kan zelfs een sprongetje nemen. Het maakt het mogelijk om je techniek te evalueren én om je natuurlijke balans te vinden. 

Gould-Wright: ‘Ruiters hebben na een zware val vaak de neiging om heel defensief te gaan rijden, en dat kan ervoor zorgen dat ze minder stabiel zitten. Ze zetten zich bijvoorbeeld schrap in de stijgbeugels, waardoor ze de bewegingen van het paard minder goed kunnen opvangen.’

Onderzoek hoe de val is gebeurd en pak de oorzaak aan (als dat kan)

Heb je specifieke training nodig: springtraining, dressuurtraining of horsemanship? Heeft je paard hulp nodig om te begrijpen wat je van hem wil? Moet je fysiek sterker worden, soepeler of gebalanceerder door training naast het paard? Je kan je stabiliteit verbeteren met Pilates, bijvoorbeeld. 

Bron: FEI | Hoefslag

Foto: Remco Veurink