Algemeen

Foto ter illustratie (Foto: Remco Veurink)
  • aangepast 29 juni 2021 21:49

Bescherm je paard nu al tegen giftige eikels

Ieder najaar adviseert de GD om paarden te beschermen tegen giftige eikels door ze uit de wei te halen waar na buien en harde wind veel eikels liggen. Ook dit jaar dragen de eikenbomen heel veel eikels maar komen ze al vroeg naar beneden en zijn de meeste nog groen.

Goed eikeljaar

Ondanks de droogte en het warme weer lijkt het toch een €˜goed eikeljaar'. Wellicht mede door de droogte vallen de eikels nu al in grote getale naar beneden, evenals de sappige groene eikenblaadjes. In beide is de giftige stof tannine aanwezig en hiervoor wordt weer door allerlei instanties gewaarschuwd.

Gifgroen

Ook de meeste paarden en pony's zijn gek op vooral de groene eikels en blaadjes. Mede doordat er in de meeste weides momenteel geen overdaad aan gras te vinden is, consumeren zij graag deze groene giftige vruchtjes als aangename delicatesse. Maar daarmee lopen ze een aanzienlijk risico op vergiftiging! Vooral als ze nog groen zijn€¦ Dan bevatten ze de meeste tannine.

Vergiftigingsverschijnselen

Na opname van grote hoeveelheden van deze onrijpe eikels komen bij alle landbouwhuisdieren vergiftigingsverschijnselen voor in combinatie met een ernstige maagdarmontsteking. In lichte gevallen komen spijsverteringsstoornissen voor, die gepaard gaan met verstopping en bloederige diarree. Mara ook honden lopen hierbij gevaar, zeker jonge honden die nogal al eens de neiging hebben ook eikels op te eten als ze de kans krijgen.

Maatregelen

De ziekteverschijnselen bij paarden bestaan uit een aantasting van de maagdarmwand, met als gevolg maagzweren, maagdarm-verstoppingen en bloedarmoede. Het begint meestal met een verminderde eetlust, koliekverschijnselen en een donker gekleurde urine. Blijkt je paard tijdens het poetsen gevoelig in de buikstreek? Ook dat kan wel eens duiden op een eikelvergiftiging. Neem vroegtijdig maatregelen door een extra afzetting in de wei of paddock of verplaats de paarden naar een eikelvrij gedeelte indien mogelijk.   Bron: MenSport  

Advertisement

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Advertenties