Buitenrit
Buitenrit Foto: DigiShots

Zeven redenen waarom paardrijden je leven verbetert

Algemeen
Advertisement
Veel niet-paardenmensen zullen je voor gek verklaren, wanneer je zegt dat een paard je beste vriend kan zijn en dat niets of niemand dit in de weg kan staan. Paarden en paardrijden hebben ons leven echt verbeterd. Maar welke aspecten zijn dat nu precies? En ik welke herken jij jezelf het meest?

1. Leren respecteren

Paarden kunnen kinderen op een bijzondere manier leren om respect te hebben voor dier en natuur. Het verzorgen en rijden van een paard vereist discipline, een goede houding en rust. Deze eigenschappen kunnen al vanaf jonge leeftijd geleerd worden.

2. Stress vermindering

Wat is er fijner dan na een lange, zware werkdag thuis te komen en alle druk van je af te laten glijden? Onderzoek heeft bewezen dat paardrijden na een stressvolle werkdag helpt. Deze ontspannende activiteit laat je zorgen en problemen even zakken en zorgt daarom voor een lager stresslevel.

3. Het verbetert je houding

Voor het paardrijden heb je een goede houding en zit nodig: zij geven namelijk alle hulpen door naar je paard. De houding op je paard speelt ook een rol in je dagelijkse leven, het bepaalt namelijk de manier waarop je loopt en de manier waarop je staat.

4. Buiten zijn

De televisie, mobiele telefoons, tablets en laptops zijn allemaal apparaten die ons binnenshuis houden. Daarnaast zijn deze apparaten een grote stressfactor in ons leven geworden. Het hebben van een paard moedigt je aan om naar buiten te gaan en  hem/haar te verzorgen of te rijden. Het actief bezig zijn en het contact dat je hebt met jouw vriend, werkt positief voor jouw gezondheid.

5. Therapie

Het is een feit dat paarden een perfecte therapie kunnen zijn. Zij kunnen bijvoorbeeld het leven van mindervaliden verbeteren door ze te laten ervaren hoe het is om op een paard te rijden. Daarnaast hebben de dieren een positieve invloed op hun mentale gezondheid . Ook worden er steeds meer paarden in mentale trainingen gebruikt, waarbij men kan leren om zelfverzekerdheid, rust en vertrouwen uit te stralen.

6. Vriendschap

De vriendschappen die ontstaan op de manage, de rijvereniging of op wedstrijd zijn vaak de sterkste vriendschappen ooit. Een veel gebruikte uitspraak is dan ook: €˜Als je paardrijdt, ben je nooit alleen'.

7. Training

Paardrijden is een goede oefening om je lichaam te trainen. Tijdens het paardrijden gebruik je spieren waarvan je eerder waarschijnlijk niet wist dat ze überhaupt bestonden. Nadat je voor de eerste keer paard hebt gereden, heb je vast en zeker spierpijn in deze spieren. Maar wat is er leuker dan trainen en van de natuur genieten tegelijk?   Bron: horsespirit