Mens en dier genieten van een aangespannen strandrit
Mens en dier genieten van een aangespannen strandrit strandrit aangespannen

Worden menners gediscrimineerd?

Algemeen
Advertisement
Een aantal menliefhebbers maakt zich zorgen en voelt zich gediscrimineerd over de scheve verhouding tussen het enerzijds toelaten van ruiters in bepaalde (natuur)gebieden met daarnaast het verbod op menners c.q. aanspanningen in die zelfde gebieden.

Periodiek

Ruiters en menners mogen van in de periode van 1 april tot 1 oktober niet op het strand komen. Dat is begrijpelijk. Paarden horen niet tussen in het zand spelende kinderen of in de zon liggende mensen of zwemmers.

Strandrit

Ieder jaar organiseert menvereniging de Giessentuigers een strandrit op het strand van Noordwijk. Zo ook dit jaar op zaterdag 13 oktober. Op vrijdag 12 oktober kreeg de voorzitter van de menvereniging het bericht dat de gemeente Noordwijk een strandverbod heeft ingesteld voor aanspanningen. Hier wordt dus opeens verschil gemaakt tussen aangespannen paarden en rijpaarden. Op de meeste stranden zijn paarden vanaf 1 oktober tot 1 april toegestaan. In de wegenverkeerswet is er geen verschil tussen ruiter en menner, beide zijn €˜bestuurder'. Vanwaar dit verbod voor menners?

Geen argument

Naar verluid hebben enkele wandelaars geklaagd over de aanspanningen op het strand van Noordwijk. Het strand is geen voet- of wandelpad en wandelaars dienen volgens de wegenverkeerswet opzij te gaan voor ruiters en daarmee gelijkgestelde menners. Klachten van wandelaars kunnen dus in principe voor de gemeente geen argument zijn om aanspanningen te verbieden.

Wegenverkeerswet

In veel bossen zijn fietsers en paarden van elkaar gescheiden. Ieder zijn eigen pad. Er zijn ook heel veel voetpaden (mogen fietsers en paarden niet komen). Als er geen voetpaden zijn mogen voetgangers wel op fiets-, ruiter- en menpaden komen, echter als er een fiets, ruiter of aanspanning aankomt moet de voetganger volgens de wegenverkeerswet in de berm gaan.

Discriminerende maatregel?

Onder andere de leden van menvereniging de Giessentuigers zien dan ook geen enkele grond voor een gemeente om het strand het hele jaar te sluiten voor aanspanningen. Is, na het verbod op aanspanningen in Amoesterdam, het verbod van aanspanningen op onze stranden de volgende discriminerende maatregel voor menners? Dát vragen veel menners zich af en MenSport is benieuwd naar de reacties daarop. Bron: De Giessentuigers