Algemeen

Foto: Remco Veurink (Foto: Remco Veurink)
  • aangepast 29 juni 2021 21:30

Rhinopneumonie in gemeente Hardenberg

Op een locatie in de gemeente Hardenberg is de neurologische vorm van rhinopneunomie geconstateerd. Inmiddels is één paard geëuthanaseerd, twee andere paarden met de symptomen zijn stabiel.

Directe omgeving op de hoogte gebracht

De aanwezige paarden op de desbetreffende stal mogen de locatie de komende weken niet verlaten. Er worden ook geen paarden van buiten toegelaten. Paardenaccommodaties in de directe omgeving en contacten van de stal zijn op de hoogte gebracht van de situatie. De paarden worden dagelijks gecontroleerd door een dierenarts.

Rhinopneumonie (EHV1)

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) heeft na onderzoek bevestigd dat het op deze locatie gaat om rhinopneumonie (EHV1), een virusinfectie  die zich kan uiten in de vorm van verkoudheidsverschijnselen, abortus en/of neurologische verschijnselen. Rhinopneumonie is een veel voorkomende ziekte in Europa. Een belangrijke preventiemaatregel is om te voorkomen dat een besmet paard direct contact heeft met andere paarden. Besmetting van paarden gebeurd via de luchtwegen. Daarnaast kan het virus ook door mensen worden overgedragen door middel van kleding en handen. Vaccineren helpt om de infectiedruk in de paardenpopulatie te verminderen, maar beschermt niet direct tegen de neurologische vorm. Het gescheiden houden van diverse groepen paarden (jonge paarden, drachtige merries en sportpaarden) geeft het virus minder kans zich te verspreiden. Als u uw paarden van rhinopneumonie verdenkt, is het raadplegen van een dierenarts noodzakelijk.   Bron: Persbericht Sectorraad Paarden Foto: Remco Veurink

Advertisement

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Advertenties