Afbeelding

Annemieke van Straaten: “Ik ga met een gerust hart naar huis” *video*

Algemeen
Advertisement
Annemieke van Straaten was er woensdag bij toen twintig konikpaarden uit het Oostvaardersveld in Lelystad verhuisden naar naar Texel. “Ik ben heel blij en ga met een gerust hart naar huis,” vertelt ze voor de camera van Hart van Nederland. “Dit is waar we zo hard voor bezig zijn geweest,” reageert Van Straaten. “Van de hel in de hemel komen ze hier.”

Kapot van de honger

“Aan het einde van de winter vorig jaar troffen we in de Oostvaardersplassen een kudde paarden aan die kapot stonden te gaan van de honger. Hartverscheurend om te zien.” Inmiddels is na talloze protestacties, procedures en het maken van rapporten besloten dat een deel van de Koniks in de Oostvaardersplassen moet verhuizen. Volgens boswachter Erik van der Spek krijgen de twintig paarden op Texel 250 hectare grond ter beschikking. “Door omoestandigheden staan hier nu geen grazers,” vertel hij. ”Van onze collega’s van het Oostvaardersveld kregen wij te horen dat ze voor een aantal dieren nog geen bestemming hadden.”

Slufter

De dieren werden losgelaten op de Slufter, een door duinen omsloten strandvlakte waar ze goed kunnen grazen. Het gebied is omheind met een afrastering. De konikpaarden zijn voor hun vrijlating allemaal nog nagekeken door een dierenarts. Vorige week werden er al 40 konikpaarden naar het Lauwersmeer in Groningen vervoerd.

Niet verkopen

Eerder deze maand kreeg de Stichting Cynthia en Annemieke, die de belangen van de grote grazers in de Oostvaardersplassen behartigt, te horen dat Staatsbosbeheer geen konikpaarden verkoopt. De stichting wilde alle 90 paarden kopen uit het Oostvaardersveld, naast de Oostvaardersplassen. “Het is gelukt om bij Staatsbosbeheer nieuwe geschikte plekken te vinden waar de paarden terecht kunnen,” aldus van Staatsbosbeheer-woordvoerder Marcel van Dun. Bron: Hart van Nederland / Hoefslag Foto: Stichting Cynthia en Annemieke https://www.facebook.com/hartvannederland/posts/2214840145204168