Algemeen

Foto: Remco Veurink
  • aangepast 29 juni 2021 20:54

Justitie verdenkt manegehouders van witwassen wietgeld

De 62-jarige Koos van W. en zijn 32-jarige dochter Fenny van W. worden door justitie verdacht van witwassen. De politie vermoedt dat het terrein en de stallencomplexen van de manege in Rotterdam zijn gefinancierd met opbrengsten van hennepteelt. Vader en dochter werden in mei 2017 al aangehouden. Er werd toen beslag gelegd op het stallencomplex, zeven paarden, meerdere zadels, een luchtdrukwapen, duur gereedschap en een vorkheftruck nadat er een hennepkwekerij werd aangetroffen op het bedrijf. De verdachte geeft toe dat hij een schuur verhuurde, wetend dat er zich een actieve wietplantage in bevond. Hij geeft aan ertoe gedwongen te zijn.

Gestolen auto’s en wilde dieren

De politie vond in de woning van de 62-jarige man nog twee vuurwapens. Later troffen ze nog een aantal kentekenplaten van gestolen auto’s en meerdere wilde dieren aan. De verdachte had een vergunning voor de dieren die hij als hobby hield. Maar twee cheeta's, wat aapjes en een wilde kat gaf de politie toch reden genoeg om het Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit in te schakelen.

Geldstromen

De rechtbank richtte zich tijdens de zitting voornamelijk op de geldstromen binnen de familie. De 62-jarige man kreeg een contante storting van ruim 100.000 euro op zijn rekening, zijn dochter kreeg enkele tienduizenden euro's op haar rekening en er gingen nog meer zeer grote geldbedragen rond. Hier antwoordde de verdachte dat hij in het onroerend goed zat, dat hij veel gespaard had en dat zijn vrouw hem een grote som door haar gespaard geld zou hebben gegeven.

Boekhouder

Omdat de advocaat van de manege-eigenaar plots met financiële stukken van de boekhouder inbracht, besloot de rechtbank om de zaak aan te houden. Wanneer de rechtszaak over drie maanden wordt voortgezet, komt dit aan onderwerp bod. De financiële stukken zouden een overzicht zijn van de inkomoesten en uitgaven van 2011 tot en met 2016. De rechtbank twijfelt over de waarde van het overzicht. Voor hen is het niet duidelijk op basis van welke informatie de boekhouder dit overzicht maakte.   Bron: Algemeen Dagblad Foto: Remco Veurink

Advertisement

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Advertenties