Afbeelding
Foto: Femke Verbeek Vrij te gebruiken voor Hoefslag

Eigenaresse waarschuwt voor prikkeldraad na naar ongeluk

Algemeen
Advertisement
Olivia Yendall, eigenaresse van de achtjarige Welsh-merrie April, waarschuwt voor de gevaren van prikkeldraad. De voet van haar merrie was "bijna afgesneden" door prikkeldraad, ze had een hele nare wond aan haar hiel.

In tweeí«n

"We dachten niet dat ze het zou halen," vertelde Yendall aan Horse & Hound. "Als ze liep hing haar voet er zowat bij. Het leek alsof een scherp mes haar voet in tweeí«n had gesneden." Yendall zag dat het onderste draad van haar omheining kapot was. Hierdoor denkt ze dat April haar voet er overheen heeft gezet, vast kwam te zitten en haar voet terug heeft getrokken. De bezorgde eigenaresse belde gelijk haar dierenarts. Deze heeft de merrie meegenomen naar de kliniek, waar ze 10 dagen stond.  Dierenarts Brenda McDonagh zei dat het een "verschrikkelijke" wond was. De wond kwam tot diep in de voet, en vormde een bedreiging voor verschillende delen in de voet. Ook de kans op een infectie was groot bij een soortgelijke wond.

Versajet

De merrie kreeg antibiodica toegediend en haar wond verbonden. Derek Knottenbelt en Georgie Hollies van de Veterinary Wound Library kwamen die week naar de kliniek. De Versajet werd ingezet. Dit is een machine die gebruikt werd om ernstig gewonde soldaten in oorlogsgebieden te behandelen. Het apparaat spuit via een slang een zoutoplossing in de wond. "Mijn eerste reactie op de wond, was dat hij verschrikkelijk was," zei Professor Knottenbelt. "Het paard had eigenlijk geen overlevingskans. Alle elementen van de voet leken beschadigd. Toen ik het openmaakte zag ik veel beschadigingen en dood weefsel. Gelukkig kon April nog lopen. Dat gaf ons het idee dat de peesmantel wonder boven wonder nog intact was."

Optimistisch

De Versajet verwijderde de bacterií«n uit de wond. Hierdoor werd een infectie voorkomen en het genezingsproces bevorderd. Om beweging van de wond te voorkomen, kreeg April een gipsverband om haar benen. "Dit was het keerpunt. Vanaf hier heelde de wond zichzelf, op een erg snel tempo," zei dierenarts McDonagh. "April kreeg nog twee andere soorten gips. De laatste was een voetgips, wat twee weken bleef zitten. Nu is ze aan het revalideren. Het gaat goed met haar en de wond is dramatisch veranderd. Je kunt je nu niet eens voorstellen hoe het er eerst uitzag. We zijn optimistisch en denken dat de wond volledig heelt."

Stalrust

Yendall vertelt dat April nu stalrust heeft. Op een nieuwe stal, waar geen prikkeldraad staat. "Ze had ontzettend veel geluk dat ze niets belangrijks heeft beschadigd. Ze was een millimeter verwijderd van het doorsnijden van haar pees. Ik dacht echt dat ze het niet zou halen, maar hopelijk is ze binnen een jaar weer de oude. Het is aan de Seadown dierenartsen en Derek en Georgie te danken dat April nog bij ons is. Staand en wandelend, en terug naar haar oude zelf," geeft de eigenaresse toe. "Ik wist niet dat prikkeldraad zo gevaarlijk kon zijn. Ik hoop dat April's verhaal eigenaren laat zien hoe gevaarlijk het kan zijn voor andere paarden." Bron: Horse & Hound Foto: Femke Verbeek